Bstor bouwt grootste batterijpark, maar loopt aan tegen verzadigd stroomnet

De Belgische ontwikkelaar Bstor is gestart met de bouw van zijn derde en grootste batterijpark in Aubange, provincie Luxemburg. Het project, Estor-Lux II, krijgt een opslagcapaciteit van 270 megawattuur en moet in de herfst van 2026 operationeel zijn. Toch dreigt de uitrol van dergelijke projecten vast te lopen door de toenemende congestie op het elektriciteitsnet.

Batterijen als buffer voor hernieuwbare energie

Met een aansluiting van 100 megawatt op het hoogspanningsnet wordt Estor-Lux II het grootste batterijproject van Bstor tot nu toe. De installatie moet helpen om het elektriciteitsnet in balans te houden op momenten van sterke schommelingen in het aanbod van hernieuwbare energie. Dat wordt steeds belangrijker nu zon en wind vaker voor overproductie zorgen, wat leidt tot negatieve elektriciteitsprijzen op de groothandelsmarkt.

De ontwikkelaar wordt voor 40 procent gefinancierd door Ackermans & van Haaren en diens dochterbedrijf CFE. Andere aandeelhouders zijn het Waalse investeringsfonds Wallonie Entreprendre (40%) en Bewatt (20%), waarin onder meer Lampiris-oprichter Bruno Vanderschueren actief is. Voor de financiering rekent Bstor ook op bankleningen van KBC, Belfius en Triodos, goed voor 65 procent van de investering.

De operationele capaciteit van de batterij zal door Eneco gehuurd worden om klanten te bevoorraden.

Netcongestie hindert uitrol batterijparken

Hoewel batterijparken als een cruciale schakel worden gezien in de energietransitie, ondervindt Bstor steeds meer problemen bij het vinden van geschikte aansluitpunten op het overvolle hoogspanningsnet van Elia. Volgens co-CEO Pierre Bayart loopt de wachttijd voor aansluiting inmiddels op tot zeven jaar. Dat komt onder meer door vergunningsprocedures en noodzakelijke aanpassingen aan bestaande infrastructuur.

Bstor pleit voor een herziening van het huidige ‘first come, first served’-principe, waarbij bedrijven capaciteit op het net kunnen reserveren zonder die effectief te benutten. Volgens Bayart leidt dit tot een kunstmatig tekort aan beschikbare aansluitpunten, wat de realisatie van nieuwe projecten vertraagt.

Ook netbeheerders Elia en Fluvius gaven recent aan dat 35 bedrijven in Vlaanderen voorlopig geen aansluiting krijgen door netcongestie. Ze stellen voor om het reserveringsmodel aan te passen, zodat capaciteit efficiënter benut kan worden.

De situatie illustreert dat de uitbouw van de laadinfrastructuur en energieopslag niet alleen een kwestie is van technologie en financiering, maar ook van beleidsaanpassingen en snelle investeringen in het elektriciteitsnet.

lees ook

Eerste Belgische batterijpark voor TotalEnergies

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.