batterijpark_windmolen_hernieuwbare_energie

TotalEnergies bouwt batterijpark (75MWh) in Antwerpen

TotalEnergies heeft haar grootste Europese project voor energieopslag voorgesteld. De energiemultinational plaats op haar raffinaderij in Antwerpen een batterijpark neer, goed voor een vermogen van 25 MW en een capaciteit tot 75 MWh. Dat komt overeen met het dagelijkse verbruik van ongeveer 10.000 huishoudens.

TotalEnergies nam eerder al vier batterijparken in gebruik in Frankrijk. Die parken hebben samen een capaciteit van 130 MWh, waardoor het project in Antwerpen meteen het grootste in Europa is voor de energiereus. Dochterbedrijf Saft staat in voor de levering van de 40 lithium-ion containers. De volledige installatie moet gebruiksklaar zijn in 2024. Het batterijpark zal bijdragen aan de dagelijkse energievoorziening, opvangen van stroomschommelingen en maakt het mogelijk om meer groene energie op het net te integreren.

Groei in groene energie

Voor TotalEnergies is het batterijpark een nieuwe stap in de duurzame transitie. Voor het bedrijf zijn batterijen een doeltreffende oplossing voor de groeiende nood aan netbalancering. De batterijen zijn snel inzetbaar, met een kleine ecologische voetafdruk en een hoge reactiviteit. Net daarom zijn ze uitermate geschikt om de nieuwe uitdagingen van de elektriciteitsnetten aan te gaan. Het project op de Antwerpse raffinaderij profiteert van de beschikbare gronden en kan meteen worden aangesloten op het elektriciteitsnet.

lees ook

Centrica bouwt in Oostende eerste batterijpark buiten Verenigd Koninkrijk

“Dit eerste opslagproject in België, meteen het grootste in Europa, zal de stabiliteit van de Belgische en Europese netten helpen verzekeren om zo een grotere ontwikkeling mogelijk te maken van hernieuwbare energieën”, legt Olivier Jouny, Senior VP bij TotalEnergies uit in een persbericht. “Het past perfect in de multi-energiestrategie van TotalEnergies. We zijn van plan om nog opslagoplossingen te plaatsen in landen waar we actief bezig zijn met het ontwikkelen van hernieuwbare energiebronnen. Daardoor dragen we bij tot de groei van hernieuwbare energieproductie in de Europese energiemix.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.