coca-cola plastic flessen 1,5 liter

Coca-Cola volgt zichzelf op als afvalkampioen

De Coca-Cola Company is opnieuw het meest gevonden merk op plasticvervuiling overal ter wereld. Dat blijkt uit de analyse van meer dan een half miljoen stukken zwerfvuil in ruim veertig landen.

Jaarlijks maakt de ngo #BreakFreeFromPlastic (BFFP) een rangschikking van de merken die het vaakst worden aangetroffen op plastic afval dat wereldwijd wordt verzameld. Vorig jaar gebeurde dat in 41 landen door bijna negenduizend vrijwilligers. Samen ruimden ze 537,719 stukken plastic op die stuk voor stuk geanalyseerd werden. Plastic flesjes werden het vaakst gevonden – meer dan honderdduizend stuks – voedselverpakkingen en drinkbekers vervolledigen de top drie.

Coca-cola

De analyse van al dat afval levert een lijst van bijna zevenduizend merken op, die aan 3810 moederbedrijven toebehoren. De grootste vervuiler bleek opnieuw – voor het zesde jaar op rij al – de Coca-Cola Company. De vrijwilligers verzamelden 33.820 stuks plastic van de verschillende merken van het bedrijf – het hoogste aantal sinds de start van het project zes jaar geleden. Het gaat vooral om flesjes (17.703 stuks), en het meest gevonden merk is Coca-Cola zelf.

lees ook

Plasticvervuiling zit overal in (Vlaamse) havens en rivieren

Voor het eerst wordt Coca Cola in absolute cijfers wel voorbijgestoken door PepsiCo: 34.780 stuks afval. Maar omdat de vervuiling in “maar” dertig landen werd aangetroffen, blijft de Coca Cola Company met veertig landen op de eerste plaats staan. Pepsico belandt op de vierde plaats in de rangschikking. Nestlé is tweede met 9931 stuks in 33 landen, de derde plaats is voor Unilever met 4485 stuks in 31 landen. Andere bedrijven in de top tien zijn Mondelēz International, Mars, Procter & Gamble, Danone, Altria en British American Tobacco.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.