Foto: Anthony Lemoine

Consortium bundelt krachten voor schone waterstofeconomie in Euregio Maas-Rijn

Meer dan 200 waterstofspelers uit Belgisch en Nederlands Limburg, provincie Luik, en Aken zakten dinsdag af naar het racecircuit van Spa-Franchorchamps. Ze ondersteunden daarmee de ontwikkeling van schone waterstof in de driehoek Euregio Maas-Rijn (EMR).

Philippe Henry, vicevoorzitter en Waals minister van Klimaat, Energie, Mobiliteit en Infrastructuur lanceerde de verklaring ‘The Francorchamps Hydrogen Initiative’ als eerste. Zijn aanwezigheid maakte deel uit van een evenement georganiseerd door de EMR H2 Booster. Dat consortium van negen partners bundelt de krachten  om de ontwikkeling van schone waterstof in de Euregio Maas-Rijn te versnellen. Voor de ondertekening gaven verschillende waterstofvoertuigen, waaronder vrachtwagens in primeur voor Wallonië, een demonstratie op het circuit.

Philippe Henry, vicevoorzitter en Waals minister van oa Klimaat en Energie. Foto: A.Lemoine

Drie hoofdlijnen

Het evenement is een teken van het werk en de gemeenschappelijke structurering van de waterstofsector op interregionaal niveau, aangezien veel van de aanwezige actoren zich er reeds bij hebben aangesloten. Ook andere partners kunnen zich in de toekomst bij de verklaring aansluiten. Na een studie in het kader van het EMR H2 Booster project is namelijk gebleken dat er bij de actoren een grote wens bestaat om elkaar beter te leren kennen, over de regio’s heen, en te handelen langs drie hoofdlijnen:

  • EMR H2 weg verbinding: ontwikkeling van lokale infrastructuur voor de productie, het vervoer en de distributie van waterstof, alsmede de ontwikkeling van een vloot zware voertuigen (touringcars, vrachtwagens en koelwagens) die op schone waterstof rijden
  • EMR H2 water verbinding: ontwikkeling van infrastructuur voor de productie, het vervoer en de distributie van waterstof, alsmede de ontwikkeling van een vloot van binnenschepen die op waterstof varen
  • EMR H2 Ecosysteem: met spelers uit de gehele waterstofwaardeketen.

lees ook

Waterstof: voortrekkersrol voor België

“We bevinden ons op een cruciaal moment, zowel op energie- als op economisch gebied. Dat Wallonië ‘The Francorchamps Hydrogen Initiative’ lanceert om de interregionale ontwikkeling van de waterstofsector voort te zetten, is een echte voldoening. In dit korte energiecircuit kunnen de industrie en de gebieden immers hun energieautonomie versterkt zien, maar ook banen en nieuwe industriële ecosystemen gecreëerd zien worden. Waterstof is een economische en ecologische opportuniteit die de decarbonisatie mogelijk moet maken van sectoren die als onmogelijk worden beschouwd”, zegt Philippe Henry.

Meer info: EMR H2 Booster

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.