Grounds Up_coffee grounds2

Cordeel participeert in Grounds Up dat koffieafval circulaire toekomst geeft

Grounds Up is een innovatieve start-up die zich richt op het verwerken van koffieafval tot waardevolle, circulaire grondstoffen, halffabricaten en afgewerkte producten voor verschillende industrieën en toepassingen. Grounds Up en Cordeel Group slaan de handen in elkaar om deze innovaties uit te breiden en te versnellen.

Koffie is één van de meest waardevolle handelsproducten ter wereld, begint het persbericht van Cordeel. Een Belg drinkt gemiddeld 800 kopjes koffie per jaar, waarmee we de achtste grootste koffiegebruiker ter wereld zijn. Slechts 1 procent van de gezette koffie wordt ook daadwerkelijk gebruikt, waardoor er jaarlijks 67.000 ton koffiedik als afval eindigt. De milieu-impact van dit afval is aanzienlijk. De verwerking van één kilogram koffiedik genereert 775 gram CO2-uitstoot, wat overeenkomt met een auto die een afstand van 7 kilometer aflegt. In België alleen al zorgt deze afvalberg dus voor een schokkende 52.000 ton CO2-uitstoot per jaar.

Koffieafval als grondstof

Wereldwijd neemt dit probleem hallucinante proporties aan met jaarlijks ongeveer 18 miljoen ton koffieafval. Maar het kan ook anders. Cordeel Group nam onlangs een participatie in Grounds Up. De start-up gelooft in het potentieel van koffiedik. Het bedrijf zet zich in om innovatieve manieren te vinden om dit afval om te zetten in een waardevolle grondstof voor verschillende industrieën en toepassingen, waarbij maximale waarde wordt gecreëerd en de impact op het milieu wordt geminimaliseerd. Zo kan koffieafval als grondstof ingezet worden bij bijvoorbeeld bouwmaterialen, kunststoffen, cosmetica, voeding, waterzuivering, meststof, pesticides, biofuels en substraten.

“Om alle koffieafval in de wereld te redden van de afvalberg, rekenen we op een netwerk aan partnerschappen, waaronder ook sociale economische bedrijven”, legt Lukas Van Quickelberghe, oprichter van Grounds Up uit. “We zijn dan ook uitermate enthousiast dat we het vertrouwen van Cordeel Group hebben gekregen. Het stelt ons in staat onze activiteiten uit te breiden en onze impact te vergroten, met als doel ‘s werelds grootste koffieafvalverwerker te worden.

Expertise en omkadering

“We kunnen Grounds Up helpen bij het ontwikkelen en opschalen van hun innovaties”, gaat Erik groes, bestuurder Cordeel Group verder. “Onze expertise en omkadering zal hen toelaten de meest geschikte toepassingen te vinden. Zo zijn er verschillende mogelijkheden voor duurzame bouwmaterialen maar ook andere toepassingen zoals koffieolie als vervanging van palmolie of het gebruik van koffiewas in kaarsen. Alle pistes liggen open en we zijn blij te kunnen ondersteunen in de realisatie van hun ambities.”

lees ook

Nescafé investeert miljard om koffieteelt te beschermen tegen klimaatcrisis

Bij ‘koffiehotspots’, waar veel koffieafval op kleine afstand te vinden is, wordt het koffieafval ingezameld. Vervolgens wordt het afval gedecontamineerd en gedroogd met behulp van energiezuinige microgolftechnologie, waardoor een stabiele grondstof ontstaat. Dit gedroogde gruis wordt geëxtraheerd om twee nieuwe grondstoffen te creëren: koffieolie en koffieperskoek, die op hun beurt dienen als grondstof voor de halffabricaten en/of eindproducten van Grounds Up. Om tot een koffie bio-composiet te komen, wordt de koffieperskoek gemengd met een biopolymeer op basis van suikerzetmeel. Het resulterende materiaal wordt vervolgens gespoten in de gewenste vorm, zoals bijvoorbeeld een herbruikbare en recycleerbare koffiebeker.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.