Elektrische fiets blijft marktaandeel veroveren

Cowboy lanceert AdaptivePower waarmee e-bike zelfstandig denkt

Het Brusselse merk van e-bikes, Cowboy, heeft een nieuwe technologie gelanceerd. Met AdaptivePower detecteert de fiets onmiddellijk veranderingen in de omstandigheden en koppelt die gegevens aan prestaties van de fiets.

Met de AdaptivePower kan de Cowboy e-bike vanaf nu ‘zelfstandig denken’. Wanneer de fiets veranderingen in de omgevingsomstandigheden, zoals een hellend wegdek, hoeveelheid wind en het gewicht, waarneemt dan zorgt de fiets ervoor dat de rijder altijd over voldoende vermogen kan beschikken. Dat zelfstandig denken zorgt voor een soepele rit en uitmuntende prestaties. De e-bikes worden nadat ze de fabriek hebben verlaten op afstand geüpdatet via een geconnecteerd ecosysteem. Eigenaars van een C4 of C4 ST kunnen genieten van de technologie door hun app te updaten.

Één miljoen maandelijkse ritten

Cowboy staat synoniem voor eenvoud in design en gebruik. De fiets zonder knoppen, versnellingen of standen is door Time Magazine in 2022 uitgeroepen tot één van de beste uitvinden. Hardware en software werken naadloos samen. Het merk verkocht al 50.000 elektrische fietsen en de wereldwijde community legt maandelijks meer dan één miljoen ritten af. Daarmee besparen zij 8,2 miljoen ton CO2-uitstoot.

“Cowboy heeft de e-bik volledig heruitgevonden”, zegt Tanguy Goretti, medeoprichter en CTO van Cowboy. “Het is ons continu doel om de fietsen zo simpel mogelijk te maken en te zorgen voor een optimale rijervaring. Zo kan je gewoon op je Cowboy springen en die gebruiken als een gewone fiets, zonder je met knoppen of versnellingen te moeten bezig houden. Achter die eenvoud schuilt een complexe technologie waar AdaptivePower een logische volgende stap is. Doordat de fiets in realtime zelfstandig kan denken, biedt die de ultieme rijervaring.”

lees ook

Elektrische fiets blijft marktaandeel veroveren

Bijna winstgevend

Het fietsenmerk startte sterk in 2023. Januari was zelfs de beste verkoopmaand in de geschiedenis waardoor Cowboy 10 miljoen extra fondsen kon werven. Die zal het bedrijf gebruiken om verder aan de weg naar winstgevendheid te timmeren. Net als bij eerdere kapitaalverhogingen lanceert Cowboy in de komende weken een crowdfundingcampagne via Crowdcube. Daarvoor doet het merk een beroep op de enthousiaste en betrokken internationale community.

“2022 was ons succesvolste jaar tot nog toe, met een omzet van 41 miljoen. Dat is 2,7 keer meer dan het jaar voordien”, weet Adrien Roose, medeoprichter en CEO. “We kunnen voor dit jaar ook al mooie verkoopcijfers voorleggen, waardoor de brutomarge weer op het peil van voor de pandemie staat. Met de nieuwe financiering kunnen we blijven innoveren, de ervaring voor onze klanten verbeteren en nog meer ideeën in praktijk brengen.”

Cowboy presenteerde meteen vier nieuwe kleuren voor de fietsen. Vanaf nu kan je, naast black en sand, een Cowboy bestellen in klei, lavendel en vijg.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.