woon-werkverkeer,fiets,pendelfonds

Fietsvergoeding in privésector vanaf 1 mei

Werk je in de privésector en neem je regelmatig de fiets van en naar het werk? Dan heb je vanaf 1 mei altijd recht op een fietsvergoeding.

De fietsvergoeding van 0,27 euro per kilometer is sociaal en fiscaal vrijgesteld en zal jaarlijks geïndexeerd worden, staat in KMOinsider te lezen. Wanneer een werknemer de fiets neemt, dan heeft die recht op een fietsvergoeding voor elke afgelegde kilometer. Al bedraagt de maximale afstand 40 kilometer per dag. Een fietser kan dus maximaal 10,8 euro per dag ontvangen.

Aanvullende cao

De verplichte fietsvergoeding is in een cao (nr 164) gegoten. Het gaat om een aanvullende cao die van toepassing is op alle ondernemingen in de privésector. Aanvullend betekent dat de cao enkel zal worden toegepast op ondernemingen die nog geen fietsvergoeding voorzien in een sectorale- of ondernemingscao. Wanneer een bedrijf een cao heeft over een fietsvergoeding, dan blijft die onveranderd. Ook indien de afgesproken vergoeding lager is dan 0,27 euro per kilometer. Dat is bijvoorbeeld het geval voor de fietsvergoedingen van het aanvullend paritair comité 100 (arbeiders) en 200 (bedienden).

Om recht te hebben op de fietsvergoeding bepaald door de NAR, moet de werknemer de fiets regelmatig gebruiken voor woon-werkverplaatsingen. Een werknemer mag één keer per week de fiets nemen naar het werk. Of hij doet dat dagelijks tijdens een bepaalde periode. Een dubbele vergoeding is niet mogelijk. Wanneer iemand van zijn werkgever een jaarabonnement op de trein heeft gekregen, dan kan hij geen vergoeding krijgen indien hij dat traject regelmatig met de fiets aflegt.  

lees ook

Elektrische fiets blijft marktaandeel veroveren

KMOinsider weet dat elf procent van alle Belgische werknemers, arbeiders en bedienden met de fiets naar het werk rijden. Opvallend, 55 procent van de werknemers die op minder dan vijf kilometer van het werk wonen, nemen nog dagelijks de wagen. De nieuwe, verplichte, veralgemening van de fietsvergoeding moet daar verandering in brengen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.