Duitse ZF Wind Power bouwt grootste testopstelling ter wereld in… Lommel

Om aan de snelgroeiende vraag naar windenergieoplossingen te voldoen, investeert het Duitse ZF Wind Power in een geavanceerd en record brekend Test & Prototype Center in Lommel.

Steeds meer landen vragen een steeds groter aandeel windenergie in hun energiemix. Om de genivelleerde kosten te verlagen, willen ze allemaal hetzelfde: windturbines met het hoogste jaarlijkse vermogen tegen de meest voordelige prijs. Dit heeft praktische implicaties voor de ontwikkeling van tandwielkasten, die de rotatiesnelheid regelen en de efficiëntie van windturbinesystemen verbeteren”, aldus Flanders Investment & Trade.

Streven naar vernieuwing

Eén van de nieuwe en hoge standaarden zijn de koppelvereisten. Die overschrijden al de 8.000 kilonewton meter (kN-m) voor nieuwe onshore ontwikkelingen. Voor projecten offshore verdubbelt dat aantal zelfs. Het hoeft dan ook geen betoog dat leveranciers van innovatieve en door technologie gedreven oplossingen voortdurend zoeken naar het verhogen van die koppelniveaus. Ook ZF Wind Power zoekt continu naar het verbeteren van de versnellingsbakken en aandrijflijnen. Om de doelstellingen te bereiken, zijn testen en valideren essentieel.

Vandaar het investeringsproject op de locatie van ZF in Lommel. Daar heeft  het bedrijf nu al de kernkennis en -expertise verzameld op het gebied van innovatie en validatie van tandwielkasten voor windturbines. ZF Wind Power voorziet een gloednieuwe testopstelling van 30 MW, die na voltooiing de grootste testopstelling ter wereld zal zijn. “Door de ontwikkeling van ons Test & Prototype Center kunnen we ons aanbod uitbreiden van modulaire platformen voor windversnellingsbakken tot complete aandrijfsystemen. Samen met onze partners maken we een duurzame toekomst mogelijk”, zegt Felix Henseler, CEO van ZF Wind Power.

Operationeel tegen 2024

De nieuwe opstelling, met een totale lengte van 60 meter, zal worden gebruikt om het dynamisch gedrag van de hoofdlager, de versnellingsbak en de generator op systeemniveau te testen onder reële omstandigheden. De site moet tegen 2024 operationeel zijn. De testopstelling zal de positie van het bedrijf in de windenergiemarkt veilig stellen. “Door te testen kunnen we niet alleen branche specifieke risico’s beheersen. Het is ook essentieel om goedkeuring te krijgen van klanten, verzekeraars en certificeringsinstanties”, legt Martin Knops, CTO ZF Wind Powers uit.

lees ook

Steeds meer windenergie op zee

Vlaanderen steunt het project van ZF Wind Power, onder andere omdat het potentieel heeft voor de turbines van de volgende generatie. “Het belang van dit Test & Prototype Center is niet te onderschatten”, aldus Vlaams Minister-president Jan Jambon. “Zeker gezien de aanhoudende energiecrisis. Daarom doet Vlaanderen er alles aan om de transitie naar duurzame energie te versnellen. We zijn van plan om het grote investeringsproject van ZF te ondersteunen door middel van ’Strategic Transformation Support’.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.