straddle

Eerste volledig elektrische containerlift in gebruik in Antwerpse haven

De Europese Terminal (MPET) in de Antwerpse haven heeft een eerste, volledig elektrische, containerlift in dienst genomen. Het gaat om een proefproject waarbij de prestaties van de lift tijdens de komende maanden zal worden geëvalueerd.

De containerlift in kwestie is een straddle carrier die containers verplaatst doorheen de terminal, weet VRT NWS. Het gaat om een Europese, en dus ook Belgische, primeur. “Dit is een mijlpaal, een heel speciale dag”, aldus Wijnand Visser, technisch manager bij MPET. De MPET Terminal is de grootste containerterminal van Europa en wordt uitgebaat door het Singaporese PSA, in samenwerking met MSC. De elektrische containerlift kan tot vuur dienst doen en is in anderhalf uur weer opgeladen.

Zelfde bediening

De nieuwe elektrische containerlift heeft geen enkele dieselmotor meer aan boord en past daardoor binnen de groene doelstellingen. “We testen verschillende vergroeningsstrategieën uit, waaronder waterstof, hybride en biodiesel. Daarmee houden we ons aan de doelstelling om tegen 2030 tot 50 procent minder CO2 uit te stoten in vergelijking met 2019. Uiteindelijk moeten we in 2050 emissievrij zijn. Er hangt een stevig prijskaartje aan vast, maar dat moet worden bekeken over de volledige levensduur. Ook dat evalueren we momenteel”, aldus Visser.

Europese Terminal MPET

De bediening van de elektrische lift is in grote lijnen dezelfde als een klassieke diesellift. De chauffeurs moeten nu alleen de batterijstand in het oog houden, in plaats van de dieseltank. Los daarvan heeft de lift dezelfde hijskracht en -snelheid. De komende maanden zal worden bekeken hoe de containerlift kan verbeteren. Dat is nodig om de technologie op te schalen. Het opladen van een grotere vloot moet dus nog worden geoptimaliseerd.

lees ook

Rotterdam en Antwerpen hebben grootste klimaatafdruk van alle Europese havens

Eerste stap

MPET onderzoekt ook hoe de vloot e-straddle carriers veilig en efficiënt kan werken. “Alhoewel we nog heel wat hindernissen moeten overbruggen voor we het e-straddle programma kunnen opschalen, is dit eerste prototype een belangrijke stap”, zegt CEO Johan Van Daele verder aan Belga. De haalbaarheidsstudie maakt deel uit van het ‘Green Straddle Carrier’ programma. Naast containerliften op elektriciteit, kijken de onderzoekers ook naar waterstof en biobrandstof ter vervanging van diesel.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.