hennep plant

Embuild Vlaanderen juicht lokale hennepteelt toe

In de Kempen worden voor het eerst tientallen hectares hennep geoogst in de Kempen. De bouwsector, met Embuild Vlaanderen op kop, ziet dat graag gebeuren. Voor de sector is hennep essentieel voor het duurzame biobased isolatiemateriaal kalkhennep. “Een groter aanbod aan lokale hennepproductie draagt dan ook bij tot het klimaat en zorgt voor een gevarieerder aanbod aan bouw- en isolatiematerialen”, klinkt het in een persbericht.

Bovendien zal meer lokaal geproduceerde kalkhennep op termijn een gunstig, milderend effect hebben op de prijzen van isolatiematerialen. Kalkhennep kan dan ook een belangrijke bijdrage leveren om tot de gewenste energetische renovatiegolf in Vlaanderen te komen. Kalkhennep, een mengsel van hennepvezels of -korrels en kalk, wordt gebruikt als materiaal voor bouw en isolatie. Het isoleert, reguleert de luchtvochtigheid en leidt tot een aangenaam binnenklimaat.

Biobased in opgang

Embuild geeft het voorbeeld van het Mechels onroerend erfgoeddepot. Daar is gekozen voor een box-in-a-box van kalkhennep waar een archief wordt bewaard met onder andere kunstwerken en fragiele documenten. Kalkhennep voldoet onder andere aan de hoge eisen op vlak van binnenklimaat.  “Biobased materialen maken steeds meer opgang in de bouw”, zegt Marc Dillen van Embuild Vlaanderen. “We zien dat naast traditionele materialen, klanten steeds vaker kiezen voor kalkhennep, houtwol, cellulose of papiervlokken, kurk, enzovoort. Biobased materialen zoals kalkhennep worden trouwens lokaal geproduceerd waardoor zij minder onderhevig zijn aan internationale marktwerking.”

lees ook

Embuild Vlaanderen: ‘bouwsector legt de lat hoger voor energiezuinige gebouwen’

Op 11 september 2023 organiseert Embuild Vlaanderen op Kamp C een  (gratis) studiedag over biobased materialen. Naast recente onderzoeksgegevens krijgen de deelnemers casestudies en praktijkvoorbeelden te zien. Er vindt ook een rondleiding plaats in de Exploded View Beyond Building van het kunstencollectief Biobased Creations. Daar staat een circulaire woning opgebouwd uit 100 verschillende biobased materialen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.