zonnepanelen_dak_werkmannen_economie

Europees recordjaar voor zonne-energie

In 2023 is er in de Europese Unie 56 gigawatt aan nieuwe zonnepanelen geïnstalleerd,  veertig procent meer dan vorig jaar. Ook in België spreekt de sector van een recordgroei. Dat aantal gigawatt (GW) is genoeg voor 17 miljoen gezinnen. Duitsland staat opnieuw op nummer 1 met 14,1 gigawatt aan nieuwe installaties. Spanje (8,2 GW), Italië (4,8 GW), Polen (4,6 GW), en Nederland (4,1 GW) vervolledigen de top 5.

Opvallend is dat dit jaar ook Centraal- en Oost-Europa op de zonnetrein springen: zowel in Tsjechië, Bulgarije als Roemenië is dit jaar meer dan een gigawatt toegevoegd. Ook België tekent recordcijfers op, met bijna 1,7 gigawatt aan nieuwe zonne-energie. Daarmee is België zelfs de achtste beste leerling in de EU. Het leeuwendeel komt op rekening van Vlaanderen (80 procent). Kleine thuisinstallaties van gemiddeld 5 kilowattpiek zijn goed voor maar liefst twee derde van de totale capaciteit.

Vertraging

SolarEuropa denkt wel dat het einde van de subsidies na 1 januari een rol speelt: veel mensen installeren in 2023 nog zonnepanelen om van de laatste subsidies te kunnen genieten, en volgend jaar kan de groei wat afnemen. Maar omdat de subsidie al sterk verminderd was, zal dat effect meevallen. En door de toenemende elektrificatie, met name de opmars van de elektrische auto, zal het aantal installaties gestaag blijven groeien. Europa heeft zichzelf het doel van 600 gigawatt aan zonnepanelen opgelegd tegen 2030, en is dus goed op weg om die doelstelling te halen.

LEES OOK

Daarvoor moeten er jaarlijks wel 70 gigawatt aan nieuwe installaties bijkomen, terwijl de groei naar verwachting wat zal afnemen de volgende jaren, onder meer door hogere nettarieven, vertraagde veilingen en inflatie. “Gelukkig zijn het niet langer de extreme energieprijzen die de groei van zonne-energie stuwen”, zegt Dries Acke, beleidsdirecteur bij SolarPower Europe. “Maar dat betekent wel dat de bal terug in het kamp van de beleidsmakers ligt om een goed investeringsklimaat te scheppen. Trage vergunningsprocessen en handelsbarrières die de ontwikkeling afremmen, meer dan vier jaar wachten op aansluiting op het net, of het herstel van de Europese binnenlandse productie van zonnepanelen missen: dat kunnen we ons niet permitteren.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.