vliegtuig

Europese Transportcommissie stemt voor deal rond groene vliegtuigbrandstof

De Transportcommissie van het Europees Parlement heeft dinsdag het licht op groen gezet voor een deal met de lidstaten over groene(re) vliegtuigbrandstof. ReFuelEU, zoals de deal heet, moet de weg vrijmaken voor het verplichten van groene vliegtuigbrandstof in de EU vanaf 2025.

De deal kreeg in april vorm na overleg tussen de EU en de lidstaten. De onderhandelaars bereikten een compromis waarmee de ecologische voetafdruk van de sector gevoelig moet verkleinen door kerosine te vervangen door schonere alternatieven. De deal legde vast dat het percentage groene vliegtuigbrandstof moet verhogen en bepaalde ook het type grondstoffen dat zal toegestaan zijn om duurzame vliegtuigbrandstoffen te maken. Zoals het wel vaker gaat op politiek niveau, kwam ook dit akkoord niet zonder slag of stoot tot stand.

lees ook

Brussels Airlines tankt in Zaventem duurzame vliegtuigbrandstof van Neste

EVP

Vooral de grootste fractie in het Europees Parlement, de Europese Volkspartij (EVP) gebruikte de aanloop naar de stemming om het groene kamp openlijk te bekritiseren. De ‘groenen’ kregen verwijten als hypocrisie naar het hoofd geslingerd, aldus Euractiv in een haar nieuwsbrief. De centrumrechtse partij kreeg meer aanhang door de stugge houding ten opzichte van de Europese natuurherstelwet, en eerder al hun verzet tegen het verbod op verkoop van auto’s aangedreven door fossiele brandstoffen. “De groenen zijn van plan op tegen de Green Deal te stemmen. Hun retoriek is absurd”, klonk het maandag op de Twitteraccount van EVP.

In realiteit stemden de groenen echter gewoon voor de deal en leken ze zelfs verbaasd over de beschuldigingen van de EVP-hoek. “De stemming was een belangrijke mijlpaal op een lange weg”, verklaarde Groen parlementslid Ciaran Cuffe aan Euractiv. “Hoewel de ReFuelEU-deal niet perfect is, hoop ik dat het de markt van e-fuels de juiste kickstart zal geven.” Het dossier gaat nu naar een plenaire stemming voor de definitieve goedkeuring door het Europees Parlement. Die stemming zal naar verwachting plaatsvinden in september.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.