plastic soep

FOD Volksgezondheid lanceert sensibiliseringscampagne rond microplastic

In navolging van de maatregelen die de Europese Commissie heeft ingevoerd tegen microplastic, lanceert de federale overheidsdienst Volksgezondheid haar eigen sensibiliseringscampagne. De nauwelijks afbreekbare deeltjes plastic komen onvermijdelijk in ons leefmilieu terecht en later ook in ons lichaam. Dat is gevaarlijk, “want microplastics zijn meer dan glitter”, waarschuwt de overheidsdienst aan persbureau Belga.

Microplastics zijn voortaan verboden in toepassingen waarbij ze bewust gebruikt of toegevoegd worden aan mengsels, zoals in glitters, speelgoed en bepaalde verven”, zegt Pieter Luys, expert Risicobeheersing Chemische Producten bij de FOD. Geleidelijk aan moet dat ook voor andere producten gebeuren. Om dat verbod kracht bij te zetten, roept de overheid de hulp in van cartoonist Kim Duchateau. In ludieke tekeningen legt hij uit waar microplastics vandaan komen, hoe ze in ons lichaam terecht komen en wat we ertegen kunnen doen.

Weinig veranderd

“Als kind in de jaren zeventig hoorde ik al hoe de industrie de natuur naar de vaantjes helpt”, zegt de cartoonist. “Ik vind het verbijsterend dat er vijftig jaar later nog niet veel veranderd is. Ik kan alleen maar hopen dat deze tekeningen de mensen wat dichter bij de waarheid brengen.” Volgens Nederlands onderzoek krijgen we jaarlijks meer dan 300.000 microplastics binnen via ons eten, drinken en onze ademhaling. De deeltjes duiken onder meer op in bloed, longen en moedermelk.

lees ook

3 op 4 Belgen is ervan overtuigd dat microplastics schadelijk voor hen zijn 

“Op cellulair niveau kunnen microplastics toxische effecten veroorzaken”, zegt professor Jana Asselman van de universiteit van Gent. “We zien voornamelijk indicaties voor oxidatieve stress, ontstekingsreacties en schade aan het DNA van de cellen.” Verder onderzoek moet nog uitwijzen of die effecten op de cellen ook leiden tot een groter risico voor ziektes als kanker of obesitas.

Meer informatie over de campagne (en meer cartoons) vind je hier.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.