Hydrogen,Logo,On,Gas,Stations,Fuel,Dispenser.,H2,Combustion,Truck

TotalEnergies en Air Liquide bouwen 100 waterstofstations voor vrachtwagens

De twee Franse bedrijven slaan de handen in elkaar om de komende jaren meer dan honderd TotalEnergies-waterstofstations voor vrachtwagens te bouwen. De stations komen langs grote wegen in Frankrijk, België, Duitsland, Nederland en Luxemburg.

Het netwerk van waterstofstations zal worden ontwikkeld door een 50/50-joint venture. Het gaat om TotalEnergies en het chemiebedrijf Air Liquide. Beide bedrijven zullen hun kennis bundelen om waterstof toegankelijker te maken en zo bij te dragen aan de verduurzaming van de Europese transportwegen. Door de overeenkomst zullen de bedrijven leider worden wat betreft oplossingen voor het tanken van waterstof en dragen ze bij aan het koolstofvrij maken van het wegvervoer in Europa.

Kennis en infrastructuur delen

De twee bedrijven zullen hun kennis en vaardigheden bundelen op het gebied van infrastructuur, waterstofdistributie en mobiliteit. De joint venture zal later dit jaar officieel worden opgericht, zodra alle wettelijke autorisaties en contractuele documenten zijn afgerond. De stations zullen opgericht worden onder de naam van TotalEnergies. Het energiebedrijf zal haar expertise in de exploitatie en het beheer van stations ter beschikking stellen. Langs de andere kant brengt Air Liquide heel wat expertise in de technologieën en beheersing van de waterstofwaardeketen aan.

“Onlangs ondertekenden we een partnerschap met Air Liquide voor de productie van hernieuwbare en koolstofarme waterstof op ons olievrij platform in Grandpuits”, zegt Thierry Pflimlin van TotalEnergies. “We zijn verheugd om weer de krachten te bundelen en onze inspanningen voor een koolstofvrije mobiliteit verder te zetten. Als pioniers op vlak van waterstofmobiliteit zijn we overtuigd van de noodzaak om nu met de aanleg te beginnen van een vrachtwagennetwerk waarvan onze klanten kunnen profiteren.”

lees ook

Colruyt Group gaat voor transport zonder CO2-uitstoot tegen 2035

Voordelen zwaar vervoer

TotalEnergies is aanwezig in 130 landen. Voor de uitrol van dit netwerk beperkt het Franse concern zich tot enkele Europese landen, waaronder België. Partner Air Liquide ziet de samenwerking alvast zitten. “Waterstof biedt echte voordelen voor het zwaar vervoer”, aldus Matthieu Giard, ondervoorzitter van Air Liquide. “Om het grootschalige gebruik ervan te bevorderen, is het essentieel om de ontwikkeling van gepaste tankinfrastructuur te versnellen. De voertuigfabrikanten en chaffeurs moeten over een voldoende dicht netwerk beschikken.”

“Dat is precies de ambitie van deze samenwerking, die zal profiteren van de complementaire expertise van Air Liquide en TotalEnergies. Air Liquide, al meer dan 60 jaar leider en begenadigd met unieke knowhow en technologieën, is een vooraanstaand speler in het opschalen en versnellen van de ontwikkeling van waterstof. Dat is een sleutelelement voor de verwezenlijking van een koolstofarme samenleving.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.