energie thuis

Helft Belgen verkiest energie-efficiëntie boven comfort en esthetiek

Ruim de helft van de Belgen (51 procent) geeft aan dat ze liever een duurzame, energiezuinige woning hebben die er niet helemaal uitziet zoals ze willen, dan een woning die prachtig is maar niet duurzaam. Die vaststelling blijkt uit een peiling van iVox naar aanleiding van Batibouw.

De bouw- en verbouwbeurs vindt plaats van 14 tot en met 19 maart. Naar aanleiding van het event organiseert iVox een online bevraging bij 1.000 Belgen. De houding van de respondenten wijst op een opvallende evolutie die duidelijk maakt dat de stijgende inflatie en de energiecrisis weldegelijk voor een mentaliteitswijziging hebben gezorgd. 2023 is meer dan ooit het jaar van de energie-efficiënte bouw en renovatie. Volgens Batibouw contrasteert dit met de periode voor de coronacrisis waar de focus lag op wooncomfort en ruimteoptimalisatie.

Duurzaamheid is beursthema

Twee op vijf woningeigenaren hebben concrete plannen voor het verhogen van de energie-efficiëntie van hun woning. Meer dan een vijfde is van plan te investeren in zonnepanelen en om hun isolatie te verbeteren. Overschakelen op energiezuinige verwarmingsmethodes en vernieuwen van elektriciteit of investeren in energiezuinige verluchting en domotica horen allemaal tot de plannen van de (ver)bouwers.

Voor informatie over energiebesparing gaat de Belg blijkbaar vooral online en bij vrienden of familie op zoek naar tips. Drie op tien ondervraagden gaan rechtstreeks bij bouwprofessionals. “Duurzaamheid is het thema van de beurs dit jaar”, legt Frédéric Devos, directeur van Batibouw, uit. “We willen dat alle bezoekers onder één dak alle oplossingen kunnen vinden die ze nodig hebben. Daarvoor hebben we een hele ruimte ingericht, Energy Solutions, gewijd aan energie.”

LEES OOK

Besparingen

De bevraging van iVox leert dat de Belg niet alleen spaart op lange termijn. Ook op korte termijn is men bezig met energiebesparing. Zo blijkt dat bijna driekwart van de ondervraagden vaker het licht uit doet. Zeven op de tien doen deuren vaker dicht om geen warmte te verliezen en zet de thermostaat een graad lager. Andere populaire maatregelen gaan van het vervangen van huishoudtoestellen tot de ecostand gebruiken van pakweg de vaatwas. Toch zet niet iedereen energie bovenaan de prioriteitenlijst. Een derde (35 procent) kiest volmondig voor comfort en esthetiek.

Twee grote factoren spelen een rol in die keuze. Het belangrijkste struikelblok is het budget dat hen weerhoudt om het huis energiezuiniger te maken. Ook de stijging van de materiaalprijs, die intrinsiek samenhangt met het gebrek aan budget, is een belangrijk argument voor bijna de helft van de respondenten. Bijna een derde van de ondervraagden heeft geen zin in renovatiewerken, vooral omdat die ongemakken met zich meebrengen. Tot slot voelt driekwart zich onvoldoende geïnformeerd over de verschillende premies.

Batibouw vindt plaats van 14 tot 19 maart in Brussels Expo.  

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.