Vinylproducent Ineos heeft een investering aangekondigd in het zonnepark Helios. Het park, ruim 56 voetbalvelden groot, zal vanaf 2024 uitsluitend hernieuwbare energie leveren aan de nabij geleden Ineos-site.
Het nieuwe zonnepark Helios wordt één van de grootste parken in België en bij voorsprong het grootste in Wallonië. De 90.000 zonnepanelen, verspreid over 30 hectare, zullen naar verwachting hernieuwbare elektriciteit produceren vergelijkbaar met het jaarlijkse verbruik van 16.000 huishoudens. Via een exclusieve stroomafnameovereenkomst zal het zonnepark elk jaar meer dan 57.000 MWh leveren aan de naburige Ineos Inovyn-site. “Helios zal ongeveer tien procent van onze elektriciteitsbehoefte in Jemeppe opvangen, wat staat voor een besparing van 14.000 ton CO2 per jaar”, legt Julien De Meersman, Energy Manager van de Ineos-site, uit.
CO2-neutraal in 2025
De investering in het zonnepark maakt deel uit van het Ineosplan om de CO2-uitstoot van alle activiteiten te verminderen met 30 procent tegen 2030. Twintig jaar later, in 2050, wil de multinational netneutraal zijn. Ineos heeft vestigingen 29 landen. In ons land kocht het 25 jaar geleden de toenmalige BP-site aan in Antwerpen. Met de doelstelling zal Ineos koolstofarme producten maken en bijdragen aan een duurzamere economie.
“Onze inspanningen gaan verder dan het gebruik van hernieuwbare energie”, vult sitedirecteur Philippe Taranti aan. “We verbeteren onze processen, elektrificeren onze systemen en vervangen oude apparatuur door energiezuinige alternatieven. We zijn ook betrokken bij CCS-projecten die onderzoek voeren naar permanente CO2-opslag. In 2018 was bestond 20 procent van onze productiekost uit energiekosten, nu is dat al 40 procent. Het is logisch dat energiebesparing bovenaan onze prioriteitenlijst staat.”
Groene waterstof
Ineos is de grootste exploitant van elektrolyse in Europa. Die techniek is nodig voor de productie van groene waterstof. Daarom heeft het bedrijf aangekondigd om meer dan twee miljard euro te investeren in de productie van groene waterstof op de sites in Antwerpen, Keulen, Noorwegen en het Verenigd Koninkrijk. Ineos Inovyn is leider op het vlak van chloorvinyl dat in de bouw- en autosector wordt gebruikt. Het is ook essentieel in de productie van windturbines en de gezondheidszorg.
lees ook
Europese financiering voor CO2-projecten Antwerp@C en Ghent Carbon Hub
“Om de expertise te behouden is het essentieel om de energiekost competitief te houden. Een ondergrondse kabel zal onze site rechtstreeks aansluiten op het zonnepark. Het terrein is zelfvoorzienend wat energieopwekking betreft, maar blijft wel aangesloten op het Belgische hoogspanningsnet. Op die manier kunnen eventuele piekmomenten op het net worden opgevangen”, besluit Taranti.