Bundel+Zuid+5

Infrabel investeert 3 miljoen in Waaslandhaven

Infrastructuurbeheerder Infrabel pompt 3 miljoen euro in extra bovenleidingen en een spoortuitbreiding in de Waaslandhaven. De investering, met federale en Europese steun, staat gepland voor volgend jaar.

‘Bundel Zuid’ is een begrip in het goederenspoorvervoer in Port of Antwerp Bruges. Het is een van de belangrijkste sporenbundels in het havengebied en het is ook de enige bundel met bovenleidingen in de Waaslandhaven. Dit havengebied, op de linkeroever van de Schelde, is voor de rest beperkt geëlektrificeerd. Daarom investeert Infrabel bijna €3 miljoen in extra bovenleidingen en nog een kleine spooruitbreiding die volgend jaar gepland staat. Een investering die goed is voor de economie en het milieu.

3.000 volt voor meer efficiëntie, flexibiliteit en kostenbesparing

Infrabel startte eind vorig jaar met het verder elektrificeren van de zogenaamde bundel Zuid, die bestaat uit 32 sporen. Tien daarvan hadden al een bovenleiding en vanaf midden mei komen er nog eens evenveel bij. Dat brengt het totaal op 20 sporen met bovenleiding en 12 zonder. “Dit zorgt voor extra capaciteit voor elektrische locomotieven, een grote vraag van de industrie en de spoorwegoperatoren”, aldus woordvoerder Thomas Baeken. “In bundel Zuid worden vaak elektrische goederentreinen behandeld die lange afstanden doen tussen de haven en het hinterland. De infrastructuur in nu vlotter bereikbaar langs beide kanten.”

Deze investering in de elektrificatie zorgt voor meer efficiëntie, flexibiliteit en lagere kosten wat het transport van goederen per spoor weer wat aantrekkelijker maakt. Bundel Zuid is een zogenaamde vertrek- en aankomst bundel waar goederentreinen worden samengesteld in functie van hun bestemming. Vergelijkbaar met het grote vormingsstation Antwerpen-Noord op rechteroever maar dan kleiner. Toch is het een van de meest gebruikte spoorinfrastructuren in de haven. Zo werden hier vorig jaar bijna 20.000 treinen behandeld goed voor 4,9 miljoen ton goederen.

Chemie- en staalindustrie

De sporenbundel ligt strategisch op linkeroever, niet ver van het Deurganckdok, op een plek waar heel wat grote bedrijven uit de chemie- en staalindustrie actief zijn en waar verschillende grote containerterminals opereren. Bovendien is deze plaats een groeipool qua tewerkstelling. “Om zowel het economische weefsel van België als de ambitie van PoAB te ondersteunen, investeert Infrabel, dankzij het Relanceplan van de federale regering en Europese subsidies in totaal €2,7 miljoen in deze nieuwe infrastructuur voor het goederenvervoer.”

“De files die dagelijks onze wegen dichtslibben, kosten ons land, onze economie en ons milieu heel wat. Het gaat dan over een combinatie van tijdverlies, verspilde brandstof en milieuvervuiling. Een voorzichtige schatting berekent die kost op 1 procent van het bruto binnenlands product (BBP). Omgerekend is dat jaarlijks meer dan 4 miljard euro. Eén goederentrein haalt gemiddeld 45 vrachtwagens van de baan, daarom is het spoor een essentiële schakel in het samen oplossen van bovenvermelde problemen”, aldus Baeken.

lees ook

Zonnepanelen tussen treinsporen kunnen enorm potentieel hebben 

De investering in bundel Zuid is een onderdeel van de duurzame spoorvisie 2030. Deze gemeenschappelijke toekomstvisie, ontwikkeld door Infrabel, Port of Antwerp-Bruges en Railport Antwerpen wil het aandeel van het aantal goederen dat per spoor wordt vervoerd in de haven in Antwerpen tegen 2030 verdubbelen. Deze zogenaamde modal shift wil het spoor aantrekkelijker maken zodat meer en meer bedrijven ervoor kiezen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.