Google-Data-Center-Saint-Ghislain3
Foto: Google

Internet moet groener en veiliger volgens Cisco-onderzoek

Cisco heeft onderzoek gevoerd naar het gebruik van en de perceptie rond breedbandinternet. De verwachtingen van consumenten evolueren en zullen het gebruik van internet en de interneteconomie beïnvloeden. Een snelle en betrouwbare verbinding blijft een voorname prioriteit maar een meer ecologisch bewustzijn, een veilige cloud, en een breder gebruik van slimme toestellen winnen aan belang, concludeert het onderzoek.

De milieu-impact van breedbandconnectiviteit is een topprioriteit voor 65 procent van de bevraagde consumenten, waarbij jongeren tussen 18 en 24 jaar het meest bezorgd zijn (73 procent). Bovendien zegt 77 procent bereid te zijn meer te betalen voor duurzame breedband. Een op vier is bereid om 20 procent meer te betalen. Dat bevestigt een bredere markttrend, die eerder al werd onderzocht en waaruit blijkt dat consumenten zich op grote schaal bewust zijn van de milieueffecten van de producten die ze gebruiken. Er is ook vraag naar bedrijven om meer te doen en de negatieve gevolgen voor de planeet te beperken.

Beveiliging hoog op prioriteitenlijst

Door de opkomst van hybride en telewerken ontstaan er nieuwe risico’s voor medewerkers in hun digitale thuisomgeving. De meeste mensen vertrouwen op wachtwoorden om hun netwerk en apparaten te beveiligen. Amper een kwart heeft de firewall van zijn router ingeschakeld. Dit ondanks eerder onderzoek van Cisco waaruit bleek dat 57 procent van de consumenten zich zorgen maakt over cybercriminelen die hun apparaten hacken. Voor de respondenten die volgend jaar hun breedbandconnectie zullen upgraden, is beveiliging met 38 procent toch de tweede belangrijkste reden voor de geplande switch. Verbindingssnelheid staat op met 40 procent op het hoogste trapje. Naarmate het aantal IoT-apparaten online groeit van miljarden naar triljoenen, neemt ook de vraag naar bandbreedte en verwerkingskracht toe. Volgens Cisco’s breedbandonderzoek is er geen teken dat dit zal vertragen. Consumenten omarmen net de verschuiving naar een ‘slimmer’ digitaal leven. Een meerderheid heeft zijn auto, verlichting, apparaten, energie en water al gekoppeld met het internet of verwacht dat te gaan doen. Meer dan de helft van de ondervraagde consumenten geeft aan positief te staan tegenover nieuwe manieren om hun huis en leven op het internet aan te sluiten.

Duurzame en veilige infrastructuur nodig

Ondanks de positieve attitude geeft 63 procent aan dat de crisis de manier waarop ze geld uitgeven aan digitale diensten heeft veranderd. Eén op vijf  is overgestapt op een goedkoper breedbandpakket en 16 procent heeft streamingdiensten opgezegd. “De milieuvoetafdruk van de IT-sector is naar schatting verantwoordelijk voor ongeveer 2,1 – 3,9% van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen, en meer dan de helft daarvan is afkomstig van netwerken en datacenters”, zegt Gordon Thomson, Vice President Service Provider – EMEA, Cisco.

lees ook

Groene datacenters: straffer kan zuiniger

“Cyberdreiging breidt uit, maar ook klimaatverandering. Een duurzame en veilige breedbandinfrastructuur is daarom cruciaal voor veerkrachtige digitale samenleving. Het oude technologie-adagium ‘sneller, goedkoper, beter’ is al lang niet meer relevant. Wij moeten onze oplossingen vereenvoudigen, netwerken bouwen voor globale connectiviteit en economische groei, digitalisering en automatisering faciliteren en beveiligen. Dit alles zonder onze impact op de toekomst uit het oog te verliezen.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.