Maxim Manturov Freedom Finance Europe

Investeren in groene energie: een slim idee?

Volgens een analyse van DNV stijgt het totale elektriciteitsverbruik tegen 2050 wereldwijd met ongeveer 10 procent. DNV is het grootste certificeringscentrum voor de energiesector ter wereld. De hoge energiekosten blijven een heet hangijzer. En het IPCC lanceert deze maand het laatste hoofdstuk van zijn klimaat-evaluatierapport. Het gevolg? Hernieuwbare energie is belangrijker dan ooit. De belangrijkste zijn zonne- (40 tot 45 procent van de geproduceerde energie) en windenergie (30 tot 35 procent).

Gas, olie en kolen hadden intussen bijna volledig moeten plaatsmaken voor hernieuwbare energiebronnen. Waarom zouden die laatste dan in 2022 wél hun volle potentieel onthullen? En waarom vormen zij een interessante investering?

Maxim Manturov, directeur investeringsonderzoek bij Freedom Finance Europe

Voortdurend groeiende markt

Wereldwijd stappen energiebedrijven actief over op groene methoden van energieproductie. Denk maar aan Royal Dutch Shell, Total en BP. Al die bedrijven samen verwachten elk jaar 3 tot 6 miljard dollar in groene energie te investeren. Die trend speelt een belangrijke rol in de groei van de markt. Tussen 2016 en 2022 steeg de sectoromzet met 33 procent. Het bedrijfsresultaat bedroeg 1,7 miljard.

Energieprijzen bovenaan

De voorbije maanden gaven andere groeifactoren de investeringen in hernieuwbare energie een extra impuls. De prijzen van conventionele energie kenden een ongekende stijging. In maart 2022 kostte ruwe Brent-olie 118,34 euro per vat – een nieuw record in tien jaar. Bij de Hub Title Transfer Facility (TTF) in Nederland liep de prijs zelfs op tot bijna 3605 euro per 1.000 kubieke meter. Ook de aardgasprijzen swingden de pan uit: op 23 maart betaalde je 1248 euro per 1000 kubieke meter – twee jaar geleden nauwelijks 92 dollar.

Geopolitieke situatie als hefboom

Wereldwijd blijft de economie groeien, en verbruikt ​​ze almaar meer energie. Het gevolg? De vraag naar álle energiebronnen stijgt – tot de markt uiteindelijk verzadigd zal zijn. Vanaf dan zullen de goedkopere energiebronnen de duurdere vervangen. Tegelijkertijd moedigen veel regeringen bedrijven aan om af te stappen van fossiele brandstoffen. En roepen ze op tot investeringen in groene energie – vooral in de Verenigde Staten.

Plaatsen we al die hefbomen in perspectief? Dan kunnen bedrijven van de hernieuwbare energiemarkt in waarde stijgen. En vertegenwoordigen ze een interessante investering. Zoals Enphase Energy (ENPH), het eerste bedrijf in de sector dat werd opgenomen in de S&P 500. Of NextEra Energy (NEE), een traditionele energieproducent die het aandeel van de productie van hernieuwbare energie in zijn portefeuille maar blijft vergroten. Of Canadian Solar Inc. (CSIQ), gespecialiseerd in de productie van panelen en zonne-energiecomponenten, en de ontwikkeling van energieopslagsystemen in batterijen.

De markt voor groene energie is klaar voor een heleboel projecten die inzetten op de vervanging van vervuilende energiebronnen. Dat is een gigantische uitdaging. Het gevolg? De sector vormt een interessante investering – ondanks een fluctuerende aandelenmarkt en de aanhoudende klimaatverandering.


Dit is een ingezonden bijdrage van Maxim Manturov, directeur investeringsonderzoek bij Freedom Finance Europe.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.