medical waste, injections, thrash
Foto: Shutterstock

VIL en Denuo willen meer recyclage van medisch materiaal

De circulaire economie toepassen in de medische wereld is een grote uitdaging. Veel medische instrumenten en materialen zijn single-use en worden na gebruik verbrand. VIL en Denuo gaan in het nieuwe project Select4Care op zoek naar een meer circulaire strategie voor kunststofmaterialen in ziekenhuizen.

Hergebruik van medische materialen is op dit moment niet zomaar mogelijk, schrijft Vlaanderen, Innovatie en Logistiek (VIL) in een persbericht. In de meeste gevallen wordt er van bij het ontwerp geen rekening gehouden met een tweede leven, sterilisatie of hergebruik. Gezien de strenge hygiënische regels zal single-use nog lange tijd de norm blijven in ziekenhuizen. Al zien VIL en Denuo wel een mogelijkheid tot hoogwaardig hergebruik van materialen.

Design for recycling

De focus van Select4Care ligt op selectieve inzameling, sortering, ontmanteling en hoogwaardige recyclage. Het project zal de processen onderzoeken die nodig zijn om hergebruik van deze materialen mogelijk te maken. Dit zal gaan van het optimaliseren van logistieke processen, tot co-creatie van nieuwe materialen. Deze co-creatiesessies zullen focussen op ‘design for recycling’. Twintig organisaties zetten mee hun schouders onder dit project, waaronder ziekenhuizen, producenten van medische materialen, maatwerkbedrijven en dagbestedingscentra en afval- en recyclagebedrijven.

Deelnemers aan het project Select4Care

Antwerps ziekenhuis AZ Monica is een van de deelnemers die mee op zoek gaan duurzame oplossingen. “De afvalproductie op onze medisch technische diensten is al jaren een doorn in het oog voor onze instelling”, zegt Jo Claes, Technisch directeur, ICT en Preventie Algemene Directie, AZ Monica. “Niet alleen het volume en de kost maar ook de impact op het milieu is verontrustend. Het zou toch niet mogen dat een sector die er alles aan doet om onze medemensen de beste zorg aan te bieden ook niet de beste zorg aan ons milieu nastreeft.”

lees ook

Solvay en Mitsubishi Chemical Advanced Materials gaan samen medische componenten recycleren

Deze organisaties nemen deel aan het project Select4Care samen met VIL en Denuo: ACG, AZ Monica, AZ Rivierenland, Borealis, Dialex Biomedica, Ziekenhuis aan de Stroom (GZA & ZNA), Kunnig, MIVAS, Oesterbank, OTB, Renewi, SABIC, SGS Ewacs, UZ Antwerpen, UZ Brussel, UZ Gent, UZ Leuven, Vanheede Environmental Group, Veolia en vzw Maria Middelares. Select4Care krijgt financiële steun van Vlaanderen Circulair en VinylPlus, de vrijwillige verbintenis van de Europese PVC-industrie voor duurzame ontwikkeling.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.