Het Belgische Jan De Nul Group heeft, samen met partner Orsted, het exportkabelcontract binnengehaald voor het Hornsea 3 offshore windmolenpark in het Verenigd Koninkrijk. De Nul zal verantwoordelijk zijn voor de voorbereiding van de zeebodem, het transport, de installatie en de bescherming van 350 kilometer aan kabels die het windmolenpark verbinden met het Britse elektriciteitsnet.
Het Hornsea 3 windmolenpark logt op ongeveer 160 kilometer van de kust van Yorkshire, in het Verenigd Koninkrijk. Het windmolenpark zal met een capaciteit van 2,9 GW het grootste individuele offshore windpark tot nu zijn. Het brengt de totale capaciteit van de Hornsea offshore windzone op 5,4 GW, het grootste ter wereld. De twee DC-exportkabels zullen samen 350 kilometer lang zijn en verbinden het windmolenpark met het Britse elektriciteitsnet. Hornsea 3 zak genoeg hernieuwbare energie produceren om 3,3 miljoen Britse huishoudens van stroom te voorzien.
Verschillende schepen
Het Belgische baggerbedrijf zal verschillende schepen inzetten om het project in goede banen te leiden. Jan De Nul Group heeft een uitgebreide en diverse offshore vloot die nu zullen worden gebruikt voor de installatie en bescherming van de exportkabels. De kabellegschepen Isaac Newton en Connector zullen de kabels vervoeren en installeren. Om de kabels te beschermen zullen verschillende begravingsoplossingen worden gebruikt, zoals het rots-installatieschop Simon Stevin, dat tot 150.000 ton rots zal installeren om de kabels te beschermen.
lees ook
Jan De Nul bereikt exclusieve verhuurdeal met Duitse energieleverancier RWE
De werken starten in 2025 en zullen, naar verwachting, tegen begin 2027 zijn afgerond. “We zijn er trots op om Orsted te kunnen ondersteunen bij de bouw van ’s wereld grootste individuele offshore windpark door 2,9 GW aan hernieuwbare energie aan te sluiten op het nationale elektriciteitsnet”, zegt Wouter Vermeersch, manager offshore kabels bij de baggergroep. “Dankzij onze samenwerking met Orsted, waaronder recente projecten zoals de monopile installaties voor Gode Wind 3 en Borkum Riffgrund 3 in Duitsland, blijven we samen bouwen aan de energietransitie.”