zonnepanelen_zee_windmolens

Hernieuwbare energie brak vorig jaar alle records in België

2023 was een recordjaar in ons land op vlak van hernieuwbare energie. Energieleverancier Elia zet in een jaaroverzicht alle resultaten op een rijtje. Energie uit hernieuwbare bronnen zoals zon en wind steeg met 23 procent. De elektriciteitsproductie op basis van gas en nucleair daalde sterk. Het elektriciteitsverbruik daalde met 3,5 procent, net als de prijs al blijft die historisch hoog.

Het aandeel van zonne- en windenergie blijft stijgen, weet Elia Group. In 2023 kwam 28,2 procent van de Belgische elektriciteitsmix van hernieuwbare energiebronnen. Dat is een stijging met bijna tien procent ten opzichte van 2022 (19,8 %). In totaal werd 21,5 TWh hernieuwbare energie opgewekt. De geïnstalleerde productiecapaciteit voor onshore wind (+ 10 %) en zonne-energie (+31 %) blijft toenemen. Juli was de absolute recordmaand. Liefst 35 procent van alle verbruik werd op dat moment gedekt door hernieuwbare energiebronnen.

Nog meer records

Op 29 mei bereikte de energieproductie een absoluut ‘kwartierrecord’. In die periode van de dag bereikte de totale productie 8078 MW, wat overeenkomt met 93 procent van het totale verbruik op kwartierbasis. Op vlak van zonne-energie was juni de beste leerling van de klas. In die maand bereikte het productieniveau 1170 GW, een record of wat had u gedacht? Dat is 12,2 procent meer dan een jaar eerder. Op 3 juni sneuvelde eveneens het dagrecord, namelijk 48,8 GWh. Het vorige record, gemeten op 14 juni 2022, bedroeg ‘slechts’ 41 GWh.

juni 2023 was de absolute topmaand wat energieproductie betreft.

Wat windenergie betreft concludeert Elia dat 2023 een bijzonder ‘winderig’ jaar was. Op de Belgische Noordzee moet een record eraan geloven. De totale jaarproductie voor offshore wind bedroeg 8011 GWh, wat 18 procent meer is dan het vorige record uit 2021. In de laatste maand van het jaar is er ook een nieuw maandrecord gevestigd. Aangezien er op zee geen windturbines zijn bijgekomen, ligt dit record helemaal aan de weersomstandigheden. Ook de windproductie op land breekt records. Net als op zee ging het maandrecord eraan in december (866 GWh). De jaarproductie steeg eveneens (naar 6268 GWh) door meer capaciteit en de weersomstandigheden.

lees ook

Elia plant tot tien miljard euro aan investeringen

Kern- en gasenergie

Door de definitieve sluiting van Doel 3 (september 2022) en Tihange 2 (februari 2023) wordt er merkelijk minder energie geproduceerd door kerncentrales. De beschikbaarheidsgraad van de meeste reactoren was het voorbije jaar hoog. Kernenergie is goed voor 41,3 procent van de elektriciteitsmix (ten opzichte van 47,3 % in 2022). Hoewel het aandeel van gas in de elektriciteitsmix gemiddeld bleef, hebben gascentrales nog nooit weinig energie geproduceerd als in 2023 (19,2 TWh). Dit komt vooral door de nog steeds hoge gasprijzen, de toename van hernieuwbare productie, import en het lage elektriciteitsverbruik.

De elektriciteitsmix van 2023 vergeleken met 2022.

In 2023 importeerde ons land meer energie dan de jaren voordien, toen ons land net meer exporteerde. Los daarvan was het elektriciteitsverbruik nooit zo laag, 78,9 TWh om precies te zijn. De prijzen zijn in 2023 gedaald, maar blijven bijzonder hoog waardoor consumenten minder verbruiken. Volgens Elia is dit een tijdelijk fenomeen en mag een stijging worden verwacht door de groeiende elektrificatie van industriële processen en de groei van elektrische auto’s en warmtepompen. Elia houdt zelfs rekening met een stijging tot 50 procent tegen 2032.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.