zonne-energie zonnepanelen

Knip in groenestroomcertificaten treft minder bedrijven dan gedacht

De geplande knip in groenestroomcertificaten zal ‘amper’ 880 bedrijven treffen in plaats van de eerst verwachtte 2.000. Dat schrijft persagentschap Belga naar aanleiding van een steekproef door het kabinet van Vlaams minister van Energie Zuhal Demir.

In een communiqué van minister Demir staat dat het ontwerpdecreet alleen eigenaars raakt die én meer dan 200.000 euro op drie jaar krijgen én geen rendement behaalden van 8 tot 9 procent. In totaal gaat het om ongeveer 880 bedrijven. Minister Demir (N-VA) maakt zich sterk dat het werkelijke aantal bedrijven nog lager zal liggen omdat ze een verlengingsoptie invoerde wanneer de installatie nog onvoldoende rendement behaalde.

Vrees onterecht

Zuhal Demir zegt in het bericht dat uit de steekproef van haar kabinet ook blijkt dat de vrees onterecht is dat er bij de ontvangers vooral veel gewone kmo’s en ondernemers zitten. “Ongeveer 67 procent van de ontvangers van te veel groenestroomcertificaten is een speciaal daarvoor opgerichte financiële vennootschap zonder personeel en échte economische activiteiten”, aldus minister Demir. “Daarnaast stroomt nog eens negen procent naar de grote logistieke spelers in de haven.”

Op initiatief van minister Demir kondigde de Vlaamse regering vorig jaar aan dat het de groenestroomcertificaten van 200 grote bedrijven zou afnemen. Hierdoor zou de regering 1,2 miljard euro aan subsidies kunnen besparen, en zo de elektriciteitsfactuur voor elke Vlaming drukken. ODE Vlaanderen, de sectororganisatie voor duurzame energie, beweerde daarop dat de geplande knip geen 200 maar meer dan 2.000 bedrijven zou treffen.

lees ook

ODE Vlaanderen informeert bedrijven met online tool over knip in groenestroomcertificaten

Oppositiepartij Groen heeft vragen bij de ‘zoveelste aankondiging van minister Demir over de knip in de certificaten’. Volgens parlementslid Staf Aerts heeft de regering zich de voorbije jaren vastgereden in het dossier. “We krijgen aankondiging na aankondiging, maar echte beslissingen of duidelijkheid blijven uit. Nu zou een ‘steekproef’ van het kabinet Demir als ultiem bewijs van het eigen gelijk gelden. Te licht voor een beslissing die voor vele bedrijven een financiële strop kan zijn.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.