batterijpark_windmolen_hernieuwbare_energie

Luminus wil groot batterijpark installeren in Navagne

Luminus heeft een vergunningsaanvraag ingediend voor een grootschalig batterijproject. Het batterijpark van 150 MW zal worden aangesloten op het ELIA-net op de site van Luminus in Lixhe bij Navagne (dichtbij Visé aan de Belgisch-Nederlandse grens). Een goede zaak voor het milieu, het elektriciteitsnet en de bevoorradingszekerheid, aldus de energieproducent. ​

Bondgenoot van hernieuwbare energie

Het batterijproject van 150 MW van Luminus mikt op een opslagcapaciteit van 300 MWh of 600 MWh, hetzij de mogelijkheid om gedurende 2u of 4u energie te leveren. “Als ideale aanvulling op hernieuwbare energie zullen batterijen een belangrijk onderdeel worden van de energiemix”, meent Luminus. De batterijen maken het mogelijk om op zonnige of windrijke dagen overtollige energie op te slaan en later terug te leveren aan het elektriciteitsnet. Om te bouwen aan een CO2-neutrale toekomst wil Luminus dit batterijproject ontwikkelen en tegelijkertijd inzetten op hernieuwbare energie.

Het nieuwe batterijpark komt aan de oevers van Maas in Visé

De batterijen zullen het mogelijk maken om aan de vraag te voldoen wanneer er geen wind of zon is en om het elektriciteitssysteem gedurende dag te optimaliseren. Dankzij deze flexibiliteit die aan het elektriciteitsnet wordt geboden, kunnen pieken in tijden van congestie (verstopping van het netwerk, red) worden afgevlakt en tekorten worden aangevuld wanneer de productie lager is dan de vraag.

lees ook

Duitse energiereus RWE trekt stekker uit groots batterijproject in Limburg

bevoorradingszekerheid

Het batterijpark komt in de buurt van de waterkrachtcentrale van Lixhe. Voor de aansluiting op het elektriciteitsnet zal Luminus hoofdzakelijk een bestaande lijn gebruiken. De aanpassing van het net door Elia zal ook andere bedrijven ten goede komen die stroomopwaarts van de Lixhe-waterkrachtcentrale zijn aangesloten. Het energiebedrijf wil het batterijpark openen in de winter van 2025-2026. Vanaf dan moeten de Luminus-batterijen actief bijdragen aan de bevoorradingszekerheid in kritieke periodes.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.