daken panelen

België scoort goed in studie naar veerkrachtige elektriciteitssystemen

België hoort bij de landen met het hoogste potentieel om de veerkracht van het elektriciteitssysteem te verbeteren door zonne-energie en noodomvormers in te zetten in woningen. De Noord-Europese landen scoren daarentegen het minst goed, blijkt uit een studie van Sweco.

De studie laat zien dat zonne-energie een belangrijke rol kan spelen bij het matigen van de effecten van stroomonderbrekingen, door de toegang tot essentiële basisnoden en openbare diensten te voorzien. Noodstroom met een lage capaciteit kan vitale functies ondersteunen, zoals mobiele communicatie tussen de burgers en de overheid, toegang tot water of het opladen van basisapparaten. Een veelbelovende oplossing is de noodstroom die wordt opgewekt met zonnepanelen in woningen, in combinatie met noodomvormers overdag, of hybride omvormers met volledige back-upbatterijen.

Energiegemeenschap

“Op Terbekehof hebben we een energiegemeenschap opgericht van vijf bedrijven en een collectieve waterbuffer”, zegt Daan Ongkowidjojo, Manager Energy for Society bij Sweco. “De groeiende belangstelling van de andere bedrijven op het terrein wijst op een trend naar duurzame, veerkrachtige bedrijventerreinen. Zodra de wetgeving het toelaat, zullen we de ‘eilandmodus’ activeren voor constante stroomvoorziening tijdens stroomonderbrekingen. Dit is een grote sprong voorwaarts in energieveerkracht.”

Aangezien standaard netgekoppelde zonne-energiecentrales om veiligheidsredenen stoppen met het opwekken van elektriciteit tijdens stroomonderbrekingen, spelen omvormers een cruciale rol. Noodomvormers, ontworpen om kleinere belastingen aan te sluiten zonder dat er batterijen nodig zijn, maken het mogelijk essentiële apparaten te laten werken tijdens stroomonderbrekingen. Hybride omvormers, die batterijen of andere vormen van opslag integreren, bieden een uitgebreidere oplossing maar zijn een stuk duurder.

De geïnstalleerde capaciteit per capita geldt voor alle geïnstalleerde zonne-energie (niet alleen in woningen). Door gebruik te maken van de geïnstalleerde kWp per capita op de totale geïnstalleerde capaciteit, krijgt men een duidelijker inzicht in de omvang en distributie van zonne-energie in het land in verhouding tot de bevolkingsgrootte. 

Duitsland op kop

In de onderzochte landen groeit het gebruik van zonne-energiesystemen als gevolg van de energietransitie, dalende prijzen voor zonne-energie, subsidies en strengere regelgeving. Duitsland is de leider wat betreft geïnstalleerde zonne-energiecapaciteit, terwijl Nederland de hoogste capaciteit per capita heeft. België staat op de derde plaats wat betreft geïnstalleerde capaciteit per capita en op de tweede plaats wat betreft potentiële veerkracht tegen 2028. “De opmerkelijke groei van gedistribueerde fotovoltaïsche systemen in België getuigt van een sterk engagement voor hernieuwbare energie”, aldus voegt Alexandra Lybaert, Program Manager Energy Transition bij Sweco.

In dit scenario zouden alle nieuwe zonne-installaties in woningen van 2023 tot 2028 een noodomvormer omvatten en zou elk huishouden elektriciteit leveren aan drie naburige huishoudens.

lees ook

Sweco werkt mee aan circulair waterproject in Antwerpse haven

Door 400 euro extra te investeren, kunnen bewoners zich verzekeren van ononderbroken stroomvoorziening, zelfs tijdens onvoorziene pannes. De studie verkent ook het theoretische potentieel voor een betere veerkracht in kritieke infrastructuur, zoals waterbeheer en mobiele communicatie, door zonne-energieoplossingen te integreren of ze in de buurt van zonne-energiecentrales te plaatsen.

Lees de volledige studie van Sweco hier.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.