In 2021 ging het sectorprotocol voor de verwijdering asbestdaken in de landbouwsector van start. Gespreid over twee aanmeldingsperiodes, hebben al 2.673 landbouwers zich aangemeld. Bij 1.652 landbouwers werd het asbestdak al opgehaald, samen goed voor meer dan 1 miljoen m² asbestdaken, meldt de Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (OVAM).
Voor nog eens 1021 landbouwbedrijven staan de werken momenteel op de planning. Maar er is nog meer vraag naar asbestverwijdering. Met een nieuwe aanbesteding kan de OVAM opnieuw 1.200 landbouwers zich laten aanmelden die binnen het jaar hun asbestdak willen (laten) demonteren en inzamelen. Eenmaal ook dit aantal aanmeldingen bereikt is, zal de OVAM opnieuw een wachtlijst voorzien. Op het moment dat een nieuwe oproep via de gebruikelijke communicatiekanalen gelanceerd wordt, ontvangt iedereen op deze wachtlijst ook een e-mailbericht hierover met de uitnodiging zich aan te melden.
Kosteloos verwijderen
Met het sectorprotocol asbestveilige landbouwdaken kunnen land- en tuinbouwers kosteloos een beroep doen op de inzamelaar die de OVAM aanstelde om de gedemonteerde asbestdaken bij landbouwers aan huis in te zamelen. De inzamelaar komt het asbestafval ophalen aan het bedrijf en brengt het naar een erkende stortplaats of afvalverwerker. Om hiervan gebruik te maken moeten landbouwers binnen het jaar na goedkeuring van hun aanmelding hun asbestdak (laten) verwijderen en de ophaling inplannen. De ontmanteling van het oude dak zit niet inbegrepen in de dienstverlening van de OVAM. Ook voor het plaatsen van een nieuw dak zorgen ze zelf, al dan niet met een dakwerker. Zo wil de sector versneld van de oude asbestdaken af geraken.
“De Vlaamse steun voor de verwijdering van asbestdaken bij land- en tuinbouwbedrijven bleek enorm populair en werd een groot succes”, zegt Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA). “Om ervoor te zorgen dat andere enthousiaste landbouwers niet uit de boot vallen, lanceren we nu een derde oproep. Op die manier zullen nog vele landbouwers de stap mee kunnen zetten richten een gezondere leefomgeving en een asbestveilig Vlaanderen”.
Landbouwdaken in cijfers
Met 1.652 inzameladressen, is er al zo’n 1.021.350 m² asbestdak verwijderd in de land- en tuinbouwsector. 8,23 procent van de landbouwers verwijderde dit dak bij sloop, 77,60 procent binnen een renovatieproject en 14,16 procent in het kader van een herbouw. De verwijdering van het asbestdak stimuleert landbouwers ook om het zonnepotentieel van het dak te onderzoeken. Netbeheerder Fluvius biedt hen een premie voor het plaatsen van zonnepanelen op niet-verwarmde ruimtes.
lees ook
Op weg naar een asbestveilig Vlaanderen 2040
Aanmelden kan eenvoudig via een webformulier op de website van de OVAM. De aanmelder moet beschikken over een: landbouwnummer, BTW-nummer, en een exploitatienummer. Op dezelfde webpagina vinden landbouwers ook een brochure die de landbouwer informeert hoe hij veilig een asbestdak kan (laten) verwijderen.