zonnepanelen zonne-energie pv

Zuhal Demir; “Burger mag weten hoeveel groene subsidies bedrijven krijgen”

Vlaams minister van Energie Zuhal Demir vindt dat Vlamingen recht hebben om te weten waar elke euro subsidie naartoe gaat. Daarom wil de N-VA minister bekend maken hoeveel groenestroomsubsidies bedrijven ontvangen. Die informatie is bekend bij de Vlaamse energieregulator VREG, al moet die de gegevens (voorlopig) nog vertrouwelijk behandelen.

Vlaamse bedrijven krijgen elk jaar ongeveer 1,2 miljard euro aan Vlaamse subsidie. Die steun komt in de vorm van groenestroom– en warmtekrachtcertificaten naar de ondernemingen. De belastingbetaler draagt daaraan bij via de energiefactuur, maar echte transparantie over het systeem is er niet, weet persbureau Belga. “Er is meer transparantie nodig in de subsidiestromen aan de hernieuwbare energie in Vlaanderen. Met een jaarlijkse bekendmaking door de VREG willen we daarvoor zorgen”, aldus Zuhal Demir via ‘X’.

De Vlaamse regering verplicht de energieregulator VREG om openbaar te maken welke en hoeveel certificaten de bedrijven kregen. De energiewaakhond moet dat jaarlijks doen met betrekken op de voorbije tien jaar. Minister Zuhal Demir liet een ontwerpdecreet opstellen. Afgelopen vrijdag kreeg dat decreet de goedkeuring van de regering. Heel wat bedrijven investeerden in onder andere zonnepanelen tijdens het ‘gouden tijdperk’ van de groenestroomsubsidies, rond 2012, schrijft De Morgen. In ruil daarvoor ontvingen ze ‘royale’ overheidssteun (de Turteltaks) die werd verrekend via de stroomfactuur.

Knippen in groene steun

Vlaams minister Zuhal Demir wil al langer de groene steun aan bedrijven verminderen. In 2022 lanceerde ze een voorstel maar ze slaagde er niet in haar coalitiegenoten mee te nemen in het verhaal. Het waren vooral de liberalen die zich tegen het voorstel keerden. Nochtans kon er volgens Demir ruim 1,2 miljard euro aan kosten worden uitgespaard. Een beslissing over die knip komt er alleszins niet tijdens deze legislatuur. Demir hoopt dat er wel een overeenkomst komt tijdens de volgende legislatuur.

lees ook

Zonnepanelen verplicht voor grootverbruikers van elektriciteit

Volgens sectororganisatie ODE zijn niet 200 maar wel 2.000  bedreigd met het verliezen van hun groenestroomcertificaten. Coalitiepartner Open VLD vreest dat ook particulieren hun groenestroomcertificaten dreigen te verliezen door het voorstel. “Een groot deel van de certificatensteun hadden we kunnen voorkomen met een knip, maar aangezien de politiek daar tot op heden de moed niet voor vond, is transparantie het minste wat we de Vlaming zijn verschuldigd”, aldus Demir die verwacht dat er tegen 2024 wel een juridisch waterdicht decreet zal zijn.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.