Minister De Sutter wil investeringsaftrek verhogen voor emissievrije bestelwagens 

Vice-eersteminister Petra De Sutter wil bedrijven en ondernemers aanmoedigen om over te stappen op elektrische bestelwagens. Daarvoor moet er volgens haar een fiscaal voordeel komen. De Sutter stelt voor om de investeringsaftrek voor emissievrije bestelwagens, tijdelijk, te verhogen van acht naar veertig procent. Dat schrijft persagentschap Belga.  

Aan de andere zijde wil de minister van onder andere overheidsbedrijven en telecommunicatie de kostenaftrek voor bestelwagens die wel nog vervuilende gassen uitstoten vanaf 2028 laten dalen. Een zelfstandige of kmo die een milieuvriendelijke bestelwagen koopt, zou dus veertig procent van de aankoopprijs mogen aftrekken van zijn belastbare winst. “Om ondernemers in een bepaalde richting te duwen, werkt de overheid wel meer met dergelijke investeringsaftrekken”, legt minister De Sutter uit.  

Zo voerde het in 2021 bijvoorbeeld al een verhoogde investeringsaftrek invoor emissievrije vrachtwagens. “Die maatregel trekken we best door naar bestelwagens,” aldus de vice-eersteminister. Als tweede maatregel zou de kostenaftrek voor bestelwagens die vervuilende gassen uitstoten, volgens haar daarom vanaf 2028 omlaag moeten. Net zoals dat vanaf 2026 zal gebeuren voor bedrijfswagens die rijden op benzine of diesel.  

lees ook

Elektrische bestelwagens rijden nu al goedkoper dan dieselvarianten

“Alvorens we vervuilende bestelwagens fiscaal gaan ontmoedigen, stel ik voor dat we de komende jaren eerst voluit het emissievrije alternatief stimuleren. In België worden de bestelwagens elektrisch, maar heel snel gaat het niet. In 2021 werden er 625 e-bestelwagens ingeschreven bij ons, in 2022 waren dat er 1.604. Dat is meer dan een verdubbeling, maar als we naar het grotere plaatje kijken, blijft het een langzame start. Van de meer dan 44.000 nieuwe bestelwagens die dit jaar al werden ingeschreven, heeft slechts 3,6 procent een elektrische aandrijving”, besluit De Sutter. 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.