ev opladen elektrische auto

Nederland trekt ruim 100 miljoen euro uit voor subsidiëring particuliere elektrische auto

De Nederlandse overheid heeft twee subsidiepotten geopend, voor nieuwe en tweedehands elektrische voertuigen. De overheid voorziet een subsidie van 2.950 euro voor een nieuwe wagen.

Particuliere Nederlanders die de aankoop van een nieuwe of tweedehands elektrische wagen overwegen, krijgen een duwtje in de rug van de overheid. Die heeft sinds dinsdag de subsidiepotten geopend, met daarin meer dan 100 miljoen euro. Voor een nieuwe elektrische wagen kunnen particulieren 2.950 euro subsidie krijgen. Voor een tweedehandsauto is dat bedrag maximaal 2.000 euro.

Lagere pot voor nieuwe auto’s

De Nederlandse overheid opende de subsidiepot op basis van de Subsidieregeling elektrische personenauto’s voor particulieren. Een nieuwe, volledig elektrisch aangedreven, auto kan bij aankoop of leasing in aanmerking komen voor een subsidie van 2.950 euro. De totale subsidiepot die hiervoor beschikbaar is, bedraagt 67 miljoen euro. Dat is vier miljoen euro minder dan vorig jaar, weet Tweakers. In 2022 voorzag de overheid tot 3.350 euro per nieuwe auto.

Om in aanmerking te komen moeten zowel de koper als de auto aan een aantal voorwaarden voldoen. Zo moet de auto op de SEPP-autolijst staan. Die lijst is samengesteld met informatie van importeurs en dealers. Aan de hand van die lijst kan de overheid bepalen of de auto voldoet aan de voorwaarden voor subsidiëring. Ook de koper moet aan bepaalde eisen voldoen. Zo moet die particulier zijn, een geldig woonadres hebben in Nederland en kan de aanvrager gedurende de looptijd van SEPP slechts één keer de subsidie aanvragen.

lees ook

Onderzoek: Elektrische auto’s worden vooral thuis opgeladen

Hogere pot voor tweedehands auto’s

De Nederlandse overheid trok de subsidiepot voor tweedehandsauto’s wel op, van 20,4 naar 32,4 miljoen euro. De slimme rekenaar merkt op dat er dus een verschuiving is van de ene pot naar de andere. De subsidie per gekochte of geleasete tweedehandsauto blijft echter dezelfde, namelijk 2.000 euro. Doordat de subsidiepot voor gebruikte elektrische auto’s groter dan vorig jaar, kunnen er dit jaar meer particulieren gebruik maken van de subsidie.

De SEPP-lijst (Subsidie Elektrische Personenauto’s Particulieren) beslaat de periode 2020-2024. Voor deze vijf jaar trekt de Nederlandse overheid in totaal 252 miljoen euro aan subsidies uit, waarvan 152 miljoen euro voor nieuwe auto’s. De subsidie wordt alleen toegekend bij de aankoop van een volledig elektrische personenwagen, die volgens de WLTP-norm een minimaal bereik van 120 kilometer halen. De catalogusprijs van de wagen moet tussen 12.000 en 45.000 euro liggen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.