Windenergie Energietransitie

ODIN-project zet ‘revolutionaire’ stap in offshore energie-integratie

Het versnellen van de inzet van offshore energie en het verzekeren van systeembetrouwbaarheid zijn cruciale doelstellingen voor het behalen van Europese en Belgische energiedoelstellingen. In dit kader presenteren verschillende partners het ODIN-project.

ODIN staat voor Offshore Digitalisation and hybrid energy Integration, een innovatief initiatief dat is gericht op het verkennen van nieuwe netconcepten, technologieën en netwerkdiensten voor offshore windenergie. Met een budget van 2.179.031 euro, waarvan 1.671.004 euro subsidie, en een looptijd van 36 maanden, zal het ODIN-project worden uitgevoerd in samenwerking met toonaangevende partners in de sector.

Samen sterker

De speerpuntclusters Flux50 en De Blauwe Custer bundelen samen Siemens, Tractebel, Laborelec, E-BO Enterprises, ParkWind en KULeuven/EnergyVille de krachten om dit ambitieuze doel te bereiken. Het ODIN-project richt zich op het ontwikkelen van innovatieve oplossingen door middel van offshore digitalisering en hybride energie-integratie. Door hybride energiesystemen te combineren met grootschalige energieopslag, zoals waterstofproductie, floating offshore PV en batterijopslag, streeft het project ernaar de kosten van de ontwikkeling en exploitatie van windparken te verlagen.

lees ook

Prinses Elisabeth Eiland krijgt milieuvergunning

Belangrijke doelstellingen van het project zijn onder meer het versnellen van de inzet van offshore energie door automatisering van testen, het verzekeren van systeembetrouwbaarheid door middel van geavanceerd assetbeheer, en het verhogen van de economische return door meer flexibiliteit aan het net te bieden. Het ODIN-project zal niet alleen bijdragen aan de verdere ontwikkeling van offshore windenergie, maar ook aan het versterken van de Europese en Belgische positie als voorlopers op het gebied van duurzame energie.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.