BlueBalance UGent 11

Piet Opstaele de nieuwe CEO van De Blauwe Cluster

De Raad van Bestuur van De Blauwe Cluster vzw heeft Piet Opstaele aangesteld als nieuwe CEO. Hij treedt op 1 juni 2023 officieel in dienst bij het samenwerkingsverband dat in 2018 door de Vlaamse regering werd erkend als speerpuntcluster. Opstaele volgt Marc Nuytemans op.

Piet Opstaele startte zijn carrière in de jaren ’90 bij één van de meest succesvolle startups in de Benelux – Tele Atlas, een producent van digitale geografische data. Het bedrijf werd overgenomen door TomTom in 2008. Tussen 2011 en 2014 leidde hij een adviesbureau en was hij nauw betrokken bij startups in de energiesector. In 2014 ging hij aan de slag bij het Havenbedrijf Antwerpen. Daar groeide hij uit tot één van de gangmakers van de digitale en innovatietransitie. Opstaele maakte hij de ‘Port of the Future’ tastbaar en leidde hij de ontwikkeling van de Haven van Antwerpen-Brugge als open innovatieplatform.

Blauwe economie

Op 1 juni 2023 begint Piet Opstaele officieel aan zijn taak als CEO van De Blauwe Cluster. Tegelijk start een nieuw hoofdstuk in de geschiedenis van de Vlaamse speerpuntcluster voor de blauwe economie. “De Raad van Bestuur is er zeker van dat we de geknipte kandidaat gevonden hebben om, samen met het team, De Blauwe Cluster verder te laten groeien op het huidige elan”, zegt voorzitter Jos Smits. “We zijn overtuigd dat Piet met zijn lokale en internationale en zijn grote drive over de juiste skills beschikt om het werk van Marc Nuytemans en zijn team verder te zetten.”

Piet Opstaele, CEO De Blauwe Cluster

“De kust en zee bieden een enorm potentieel om innovatieve en duurzame oplossingen te bieden voor belangrijke uitdagingen zoals klimaatverandering, energietransitie, voedselzekerheid of versterken van de biodiversiteit, maar ook om het bestaande sociaal-economische weefsel van de kustzone naar een duurzame toekomst om te vormen”, vult Opstaele aan. “Met wereldbefaamde kennis- en onderzoeksinstellingen, een dicht netwerk van innovatieve kmo’s en globaal actieve topbedrijven heeft Vlaanderen de juiste elementen in handen om zich verder te ontwikkelen als dé topregio voor de blauwe economie.”

lees ook

Winnaars van de Blue Innovation Awards 2022 zijn bekend

Internationaal opschalen

De Blauwe Cluster is een samenwerkingsverband van meer dan 180 bedrijven, wetenschappelijke centra en overheden dat zich toelegt op de ontwikkeling en bevordering van nieuwe, vernieuwende economische activiteiten op zee. “Hier kunnen doorbraken worden gerealiseerd die internationaal kunnen worden opgeschaald. De Blauwe Cluster is ideaal gepositioneerd om deze sterke ambities in de komende jaren te helpen realiseren”, gaat Opstaele verder.

“De aanwezige sterke fundamenten en het topteam samen met mijn ruime ervaring in het naar de markt brengen van innovatieve oplossingen, opzetten van samenwerkingen tussen innovatieve spelers en kennis van de maritieme en havensector zullen leiden tot een verdere versnelling in de ontwikkeling van duurzame oplossingen.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.