Opel site Antwerpen
NextGent District - de voormalige Opel-site

Opel-site wordt hub voor circulaire economie – met Triple Helix als eerste bewoner 

Triple Helix – SurePure heeft als eerste concrete plannen bekend gemaakt voor een nieuwe fabriek op de oude Opel-site in de Antwerpse haven. Het duurzame chemiebedrijf zal polyurethaanschuim, uit onder andere autostoelen en matrassen, recycleren. 

Ruim 12 jaar nadat de laatste Open van de band rolde in de fabriek, krijgt de site een andere bestemming. Dat schrijft de krant Gazet van Antwerpen. De Antwerpse haven wil van de verlaten terreinen een hotspot maken voor circulaire, duurzame economie. De naam van de site is trouwens veranderd naar NextGen District. Volgens de krant zijn alleen bedrijven welkom die meewerken aan een klimaatneutrale samenleving. De eerste firma die de activiteiten zal starten is Triple Helix – SurePure. In een latere fase zullen nog vier andere duurzame bedrijven naar de Opel-site. Dat zijn Ekopak, Plug Power, Bolder Industries en PureCycle. 

polyurethaan recycleren 

Oprichter Steven Peleman zegt in de krant dat het bedrijf in de zomer van 2024 operationeel moet zijn. “Twee jaar na de opstart, wanneer we op volle kracht draaien, willen we vijftig mensen tewerkstellen”, aldus Peleman. Het bedrijf gaat polyurethaan recycleren. Dat materiaal (schuim) zit onder andere in matrassen, koelkasten en autostoelen. “Om de transportbewegingen en onze uitstoot zo veel mogelijk te beperken, willen we vooral gebruikte materialen uit Vlaanderen recycleren.” 

De nieuwe fabriek kan ook materialen recycleren die met de huidige technieken niet recycleerbaar zijn, zoals plastic voedingsschaaltjes. Het bedrijf zal alle materialen chemisch behandelen en uitzuiveren om die te verwerken tot polyonen en aminen. Triple Helix – SurePure gaat die producten verkopen aan chemiebedrijven in de buurt. “Die kunnen er op hun beurt nieuwe schuimen van maken voor autostoelen, matrassen en koelkasten. Eens op volle kracht willen we jaarlijks 30.000 ton producten per jaar leveren.” 

lees ook

Eerste in de wereld 

Oprichter Steven Peleman geeft mee dat zijn fabriek de eerste in de wereld zal zijn die polyurethaan gaat recycleren. “Ik kom zelf uit de polyurethaanchemie en dat is een nichewereld. Om een fabriek op te starten moet je over heel specifieke kennis beschikken. In Antwerpen zijn veel bedrijven die het schuim produceren, maar die hebben een andere focus. Ze hebben niet het bedrijfsmodel om op echt grote schaal te recycleren.” Triple Helix komt aan de ingang van het NextGen District en zal een heel moderne look krijgen.  

Peleman voorspelt dat het niet bij die ene fabriek zal blijven. Hij heeft al twee fabrieken onder de overkoepelende naam ‘Molecule as a Service’. “Met de recyclagefabriek in Engeland zetten we steenpuin om in vloertegels. We willen een soortgelijke fabriek in België openen. We hebben plannen voor zeven andere recyclagebedrijven. Telkens is de basisfilosofie dezelfde: afvalstoffen omzetten in waardevolle grondstoffen. Zo vermijden we dat afvalstoffen nodeloos worden verbrand en strijden we mee tegen de klimaatverandering”, besluit Steven Peleman.  

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.