Morssinkhof-Rymoplast_(c) Fost Plus_0

Morssinkhof-Rymoplast investeert 30 miljoen euro in nieuwe recyclagefabriek 

Het Nederlandse Morssinkhof-Rymoplast is door Fost Plus uitgekozen voor de verwerking van harde kunststoffen. Om die reden investeert het familiebedrijf 30 miljoen euro in een nieuwe recyclagefabriek in Vlaanderen. Die fabriek zal jaarlijks tot 40.000 ton kunststof kunnen verwerken.  

Fost Plus is een vzw die in België instaat voor de selectieve inzameling, sortering en recylage van huishoudelijk verpakkingsafval. De ngo heeft het ambitieuze plan om binnen twee jaar driekwart van de plastics die worden ingezameld in blauwe pmd-zakken, in eigen land te verwerken. Dat plan moet ervoor zorgen dat er minder afvalstromen zijn naar het buitenland.  

Driestappenplan 

Om de doelstelling te halen, heeft Fost Plus een driestappenplan uitgewerkt. In eerste instantie werd de inzameling via de blauwe zakken uitgebreid. Daarnaast liet Fost Plus vijf sorteercentra en vijf recyclagefabrieken bouwen. De nieuwe fabriek in Lommel is de derde en belangrijkste stap in het masterplan dat meer dan 500 jobs zal creëren.  

De nieuwe fabriek is de laatste stap in het creëren van een lokale circulaire economie die van België een recycling hub maakt.

Wim Geens – CEO Fost Plus

Morssinkhof-Rymoplast werd opgericht in de jaren ‘60 en is sindsdien uitgegroeid tot één van de grootste producenten in Europa van hoogwaardig gerecycleerde grondstoffen. Het bedrijf levert jaarlijks meer dan 300.000 ton gerecycleerde producten en heeft tien vestigingen in Nederland, Duitsland, Polen en België. In 2017 verwierf meubelgigant Ikea zelfs een minderheidsbelang, als onderdeel van haar duurzaamheidsengagement.  

lees ook

Om plastic verbruik te verminderen en recyclage te verhogen moeten alle betrokkenen samenwerken

Investeringen en banen 

De familie Morssinkhof verwerkt in Lommel al jaren industriële folies. Vanaf eind volgend jaar zal het bedrijf in Neufchâteau PET-flessen en dergelijke verwerken. Ook daar is een investering van 30 miljoen euro mee gemoeid. De nieuwe site aan het Kristalpark in Lommel zal tot 40.000 ton harde kunststof per jaar kunnen verwerken tot granulaat. Dat dient dan weer als grondstof voor nieuwe verpakkingen. Fost Plus zal jaarlijks tot 24.000 ton harde kunststof leveren. 

Die kunststoffen zijn in hoofdzaak yoghurtpotjes, botervlootjes, shampoo- en melkflessen. Als alles volgens plan verloopt, dan opent de fabriek in het najaar van 2024. De nieuwe verwerkingssite is bovendien goed voor 65 nieuwe banen.  

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.