pendelproeverijgaatvanstart18

Pendelproeverij laat werknemers duurzaam vervoer ontdekken

Oosterweelbouwheer Lantis heeft een gratis mobiliteitsconcept voor bedrijven rond Antwerpen gelanceerd. De ‘Pendelproeverij’ laat werknemers vier weken lang duurzame pendelmanieren uitproberen. Het gaat onder meer om elektrische fietsen, tickets voor het openbaar vervoer en abonnementen op deelsystemen.

Lantis stelt “Pendelproeverij” open voor de werknemers van bedrijven in de Antwerpse vervoerregio. Het doel is om mensen te laten kennismaken met duurzame vervoersopties om file- en stressvrij onderweg te kunnen zijn. Dat zal zeker en vast nodig zijn tijdens de Oosterweelwerken die de komende jaren een grote impact zullen hebben op het verkeer in de regio. Het project is maandag voorgesteld en werknemers kunnen meteen inschrijven. “Ze moeten niet meteen kiezen, maar mensen mogen eerst proeven”, klinkt het bij Lantis.  

Alternatieven testen


“De filosofie achter de Pendelproeverij is dat mensen makkelijker de overstap maken eens ze het aanbod eens getest hebben”, zegt Koen Kennis, Antwerps mobiliteitsschepen en voorzitter van de vervoerregio Antwerpen. “Heel wat mensen willen wellicht wel uit hun wagen stappen en een alternatief nemen, maar weten vaak niet welk vervoersmiddel het best bij hen past. Aan sommige alternatieven hangt bovendien meteen een prijskaartje. Dan ben je beter overtuigd voor je eraan begint.”

De eerste Pendelproeverij is maandag gestart in het bedrijvenpark van Wommelgem. Dat is volgens Nele Muys geen toeval. “Samen met Voka Antwerpen-Waasland en de provincie Antwerpen voerden we een onderzoek uit waar het wegennet rondom de stad Antwerpen zwaar belast is én waar een groot potentieel is voor duurzame verplaatsingen”, aldus de beleidsadviseur Modal shift bij Lantis. “Uit dit onderzoek blijkt dat de bedrijvenzone in Wommelgem een van de plekken is waar de nood hoog is. Met de Pendelproeverij hopen we wat druk van de ketel te halen door mensen te overtuigen dat er comfortabele alternatieven zijn voor de wagen.”

Meteen interesse

Initiatiefnemer Lantis richt zich in de eerste plaats op bedrijven in de vervoerregio. In een latere fase zullen ook gemeentebesturen en zelfs inwoners kunnen deelnemen. De Pendelproeverij heeft trouwens al testers. Heel wat medewerkers van onder andere Uitgeverij VAN IN, Testas, Steenbergen, Vinalfood en Aerts Tuinaannemingen in Wommelgem mochten hun nieuw vervoersmiddel voor de komende vier weken alvast ophalen.

lees ook

‘Tegen 2040 dertig procent van de verplaatsingen per fiets’ 

Zowel voor bedrijven als gemeentebesturen is het initiatief kosteloos, zonder aankoopverplichting achteraf. De Pendelproever moet alleen twee korte bevragingen invullen, één vlak na de testperiode en één zes maanden later. “Daarmee peilen we naar hun ervaring, evalueren we of mensen effectief overstappen naar alternatieve vervoersmiddelen of komen we te weten welke drempels we nog moeten wegwerken om daartoe te komen”, legt Nele Muys uit.

Meer informatie via deze website.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.