Electric,Vehicles,Charging,Station,On,A,Background,Of,A,Row

rijbewijs B volstaat (in proefproject) voor zwaardere elektrische bestelwagens

Minister van Mobiliteit Georges Gilkinet (Ecolo) start een proefproject van drie jaar waardoor een rijbewijs B volstaat om een bestelwagen van meer dan 3,5 ton te besturen als die uitgerust is met een batterij of een alternatief aandrijfsysteem. Dat meldt hij donderdag en is opgepikt door persagentschap Belga.

Gilkinet heeft een koninklijk besluit in die zin klaar en vrijdag voor ondertekening naar de koning gestuurd. “Elektrische bestelwagens verschijnen op de markt, maar deze zijn zwaarder door het gewicht van de batterij”, zegt minister Gilkinet. “Daarom heb ik de toestemming gegeven voor een proefproject van drie jaar om deze voertuigen in een reële situatie te testen, met een uitzondering voor de rijbewijzen van de chauffeurs.”

Het koninklijk besluit bepaalt dat een rijbewijs B volstaat om een voertuig van categorie C of C1 met een maximaal toegelaten gewicht tot 4.250 kilogram te besturen op voorwaarde dat de voertuigen op een alternatieve aandrijving rijden. 

lees ook

Minister De Sutter wil investeringsaftrek verhogen voor emissievrije bestelwagens 


De bedrijven die aan de proef deelnemen moeten de (anoniem gemaakte) gegevens meedelen die nodig zijn om de impact van het proefproject op de verkeersveiligheid en het leefmilieu te beoordelen. De minister hoopt dat aan het einde van het proefproject de constructeurs lichtere voertuigen zullen voorstellen.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.