Textile,Industry,-,Yarn,Spools,On,Spinning,Machine,In,Textile

Franse scale-up pompt 22 miljoen in Antwerpse pilootfabriek die CO2 in polyester omzet

De Franse scale-up Fairbrics investeert 22 miljoen euro in de bouw van een nieuwe pilootfabriek in Antwerpen. In de fabriek wil Fairbrics een proces testen voor het omzetten van koolstofdioxide in polyester voor kledingproductie.

De Franse scale-up Fairbrics, een samentrekken van ‘fabrics’ en ‘fair’ is opgericht door twee Parijse ondernemers, materiaalexpert Benoît Illy en scheikundig ingenieur Tawfiq Nasr. De twee richtten in 2019 het bedrijf op met het idee om CO2 om te zetten in gewone kunststoffen. Op die manier willen ze mee strijden tegen de klimaatveranderingen. Fairbrics ontwikkelde een innovatief proces om van CO2 polyester te maken. Die kunststof is één van de meest gebruikte vezels op de markt van kledingtextiel.

From France to Flanders

Om het nieuwe proces te testen in reële omstandigheden, heeft Fairbrics nood aan een proeffabriek. De keuze viel op Antwerpen om die testfabriek neer te poten. De scale-up haalde 22 miljoen euro op om, samen met 13 partners, de site in te richten. 17 miljoen krijgt het bedrijf via een Europese subsidie. De overige vijf miljoen komt van partners van het Technology Upscaling Project waar onder andere de Universiteit van Antwerpen aan deel neemt.

De oprichters van Fairbrics kozen heel bewust voor Antwerpen. “Het is één van de grootste chemische hubs ter wereld, dus staan we aan de bron van veel CO2”, legt Benoît Illy uit. “Het afvangen van CO2 in uitlaatgassen van chemische fabrieken is geen probleem. De hamvraag is wat je nadien met die CO2 doet. We willen er kleding uit polyester van maken en daardoor een net positieve impact creëren op het klimaat.”

Fairbrics-oprichters Tawfiq Nasr en Benoît Illy

Hulp van Flanders Investment & Trade

Fairbrics kon in de zoektocht naar een geschikte locatie voor de proeffabriek rekenen op medewerking van Flanders Investment & Trade (FIT). “Klopt, het team van FIT was van onschatbare waarde bij het realiseren van dit project”, gaat Illy verder. “Ze hebben ons voorgesteld aan belangrijke spelers in het lokale ecosysteem. Die bedrijven en organisaties zijn nu onze partners geworden. FIT hielp ons ook bij het verkennen van het juridische landschap en gaf ons een 360° beeld ban de voordelen en uitdagingen bij het opstarten van een nieuwe onderneming in Vlaanderen.”

De proeffabriek in Antwerpen moet midden volgend jaar operationeel zijn. In een eerste fase zal de fabriek voldoende polyester produceren om garen te maken voor ongeveer 1.000 t-shirts per dag. Dat is omgerekend 100 kg polyester. In een tweede fase, die moet klaar zijn tegen 2026, zal de productie toenemen tot één ton per dag. “Daarna is het doel om een volwaardige polyesterfabriek te bouwen, die jaarlijks 50.000 ton CO2 kan omzetten. Dergelijke centrale kost 150 miljoen euro en dus zal er een extra kapitaalronde nodig zijn”, gaat Illy verder.

lees ook

Oxylum zet CO2 om in duurzame chemicaliën

Baanbrekende katalysatoren

Uit een studie van de Wereldbank is de mode-industrie verantwoordelijk voor tien procent van de wereldwijde CO2-uitstoot. Dat is meer dan de totale uitstoot van internationale vliegreizen en scheepvaart samen. Polyester, een synthetische vezel op petrochemische basis, wordt gebruikt in 65 procent van alle textiel- en kledingtoepassingen. Dat is voornamelijk in winter- en sportkledij, outdoortextiel maar het dient ook als basis voor plastic flessen. Die cijfers tonen aan dat de proeffabriek van Fairbrics een belangrijk doorbraakproject kant zijn.

via katalysatoren zet Fairbrics CO2 om in polyester

Wat maakt Fairbrics nu zo uniek? Het bedrijf zegt dat de kosten voor het maken uit CO2 ongeveer dezelfde zijn als voor hetzelfde petrochemische materiaal. De geheime wapens achter het proces zijn de door Fairbrics ontwikkelde en gepatenteerde katalysatoren om CO2 om te zetten in CO. Daarna reageren die met andere chemicaliën. Het bedrijf heeft ondertussen al overeenkomsten met grote textiel- en modeconcerns, zoals het Zweedse H&M en Franse Aigle.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.