Charging, Blossom, Telenet

Telenet lanceert met Blossom slimme laadoplossingen voor thuis

Blossom, een ‘alles-in-één’ digitale oplossing voor de installatie van laadpalen én het slim opladen van elektrische wagens, zal vanaf 1 april beschikbaar zijn. Het initiatief is een aparte vennootschap binnen de Telenet groep en focust in eerste instantie op het installeren en activeren van slimme laadpalen voor werknemers van bedrijven. Later volgt ook een oplossing voor zelfstandigen en consumenten.

In 2030 zullen er in België naar schatting 1.7 miljoen elektrische wagens rondrijden, aldus het persbericht van Telenet. De elektrificatie situeert zich vandaag vooral bij de bedrijfswagens. Maar ook particuliere klanten maken steeds vaker de overstap. Die evolutie vereist een uitbouw van de nodige laadinfrastructuur: zowel publiek, op het werk, op eindbestemmingen, maar ook thuis. Aangezien laadstress een belangrijke barrière is in de adoptie van elektrische wagens, is net de mogelijkheid om thuis te laden erg belangrijk. Volgens een studie van Deloitte zal 65 procent van het laden thuis gebeuren. De huidige verwachting gaat uit van 800.000 thuisinstallaties tegen het einde van het decennium.

Blossom, bondgenoot van klanten in het ontzorgen bij de energietransitie

Telenet lanceert in die optiek Blossom om klanten in de energietransitie te helpen met innovatieve en simpele thuisoplossingen. Concreet start Blossom met het aanbieden van een dienst om thuis op een slimme manier je elektrisch voertuig op te laden. Het nieuwe bedrijf komt met een totaaloplossing die de klantenervaring eenvoudiger maakt. Klanten van Blossom kunnen hun laadsessies afstemmen op zonnestroom, maximaal piekverbruik en later ook dynamische tarieven. Deze oplossing werd ontwikkeld in samenwerking met Scoptvision en Optimile. ​

Blossom zet in op een volledige digitale klantenervaring, geoptimaliseerd voor zowel de fleet manager als de werknemer. Via een intuïtieve portal kan de fleet manager eenvoudig nieuwe medewerkers uitnodigen. Blossom zorgt dan voor een digitale begeleiding van de werknemer gedurende het hele proces. Via de portal en app krijgen zowel fleet manager en werknemer een overzicht van de volledige onboarding. Uniek hierbij is dat de werknemer alles zelf bepaalt. Op het einde van het digitale onboardingproces  zorgt de Blossom-technicus voor een installatie volgens de voorkeuren van de klant.

Ondersteund door een ecosysteem van partners

Blossom zet voor haar laadoplossing volledig in op open standaarden. Zo werkt de oplossing met verschillende types hardware waardoor je als eindgebruiker ook de keuze hebt tussen verschillende types thuisladers. Andere gezinsleden kunnen hun wagen probleemloos opladen aan hetzelfde laadstation. En ook het energiemanagementsysteem is volledig onafhankelijk van het type laadpaal. Via de Blossom app kan een gebruiker alle laaddetails en alle terugbetalingen nakijken, van elk lid van het gezin. De digitale interface, het achterliggende managementsysteem en de integratie met de partners, is ontwikkeld in samenwerking met het Gentse Bothrs.

Blossom is gebouwd op een ecosysteem van partners zoals Unit-T, Scoptvision en Optimile. Unit-T staat in voor de thuisinstallaties en field interventies. Scoptvision uit Herent zet zijn kennis en ervaring in energieoptimalisatie in voor het slim aansturen van de laadpaal. Optimile, met BNP Paribas Fortis als hoofdaandeelhouder, is een toonaangevende speler gespecialiseerd in Charging-as-a-Service software voor zowel Charge Point Operators als Mobility Service Providers. In een latere fase kunnen daar nog andere partners bijkomen.

Migratie naar Blossom

Telenet zal in de komende maanden zijn volledige elektrische fleet van bedrijfswagens migreren naar Blossom. Daarnaast start ook een pilootproject met een deel van het wagenpark van BNP Paribas Fortis. “Ik ben erg blij dat we bij Telenet een nieuwe stap zetten in ons innovatietraject”, zegt John porter, Ceo Telenet. “Door in te zetten op de voortdurende digitalisering van onze maatschappij en op de snelle elektrificatie van onze mobiliteit, kunnen we via dit platform zowel de installatie als het management van laadpalen thuis optimaliseren.”

“Samen met mijn team kijk ik ernaar uit om vanaf 1 april Blossom te lanceren”, zegt Daan Rogge, GM van Blossom. “We hebben een ambitieus groeiplan en zijn ervan overtuigd dat Blossom een verschil kan maken dankzij doorgedreven innovatie en een duidelijke klantgerichte focus. Blossom is een mooi voorbeeld van hoe innovatietrajecten binnen Telenet met een “partners in life, for life”-mindset groeikansen krijgen.”

lees ook

Easee Charge Lite-thuislader verkrijgbaar in België

“We zijn al vele jaren een natuurlijke mobiliteitspartner via financieringsoplossingen, verzekeringen, aangepaste bijstand en leasing. Vandaag stellen we met verschillende partners ‘Beyond Banking’-oplossingen voor in een voor België uniek ecosysteem om onze klanten te begeleiden bij de overgang naar koolstofarme mobiliteit. We willen deze innovatie verder ondersteunen en uittesten met een proefproject voor onze medewerkers. Door deze samenwerking met Blossom kunnen we een nieuwe schakel toevoegen aan ons mobiliteitsecosysteem”, besluit Laurent Loncke, Head of Retail Banking BNP Paribas Fortis.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.