Supercharger_Tesla

Tesla krijgt 150 miljoen euro voor uitbreiding van snelladernetwerk

De Europese Unie trekt ruim 350 miljoen euro uit voor de versnelde uitbouw van groene transportinfrastructuur. Een groot deel van dat bedrag mag Tesla op de rekening verwachten. Het bedrijf zal met de steun 7.200 ultrasnelladers installeren of upgraden. Het zijn de Poolse en Italiaanse afdelingen van Tesla die de steun ontvangen en de installaties zullen uitvoeren in 22 Europese landen.

Om de Europese (groene) transportinfrastructuur een boost te geven, publiceerde de Europese Commissie enkele dagen geleden een lijst met projecten. In 22 Europese landen, waaronder België, zal de bijkomende infrastructuur worden geplaatst zodat bestuurders van elektrische voertuigen sneller en gemakkelijker kunnen opladen. Bedrijven kregen tot 13 april, zo schrijft Engadget, om projecten in te dienen. Voorlopig zijn weinig details bekend van de definitieve toekenning. Maar een groot deel van het bedrag zou dus naar Tesla gaan. Daarmee zou het bedrijf laadinfrastructuur upgraden tot de Supercharger V4, met een vermogen tot 350kW. Dat is 100 kW meer dan het vorige model.

10.000 snelladers

Tesla vierde nog niet zo lang geleden de 10.000ste snelladerinfrastructuur in Europa en telt in totaal 875 stations. De meeste zijn terug te vinden in Duitsland, Frankrijk, Verenigd Koninkrijk en Noorwegen. Dat Europa kiest om het grootste deel van de subsidie toe te kennen aan Tesla, hoeft niet te verwonderen. Grote automerken zoals Mercedes, Ford en Volvo hebben te kennen gegeven dat ze zullen overstappen naar Tesla’s Noord-Amerikaanse laadstandaardpoort (NACS). Ze sloten al overeenkomsten af met Tesla om de Superchargers te gebruiken. Daardoor zullen veel chauffeurs automatisch toegang hebben tot het Teslanetwerk.

lees ook

In 2026 om de 60 km laadpalen voor elektrische wagens

In totaal gaf de EU groen licht aan 26 projecten, waarvan de meeste zijn gewijd aan oplaadpunten voor elektrische voertuigen. Andere projecten hebben dan weer betrekking op waterstoftankstations voor zwaar transport. “Onze investering van 352 miljoen euro zal zich vertalen in ongeveer 12.000 laadpunten, 18 waterstoftankstations en de elektrificatie van havens en luchthavens”, zegt Adina Vaslean, Eurocommissaris voor Transport.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.