Volvo_truck_Ghent_KatoenNatie

Eerste in België gemaakte elektrische vrachtwagen rolt van Volvo-band

Volvo Trucks Gent heeft de eerste elektrische vrachtwagen van de band laten rollen die in België is gebouwd. Na de succesvolle productiestart van elektrische vrachtwagens in Zweden, heeft Volvo Trucks Gent de elektrische truck gebouwd voor logistiek dienstverlener, Katoen Natie.

Elektrische voertuigen vormen een belangrijk aandeel in de strategie van de Volvo Group om te voldoen aan de groeiende vraag naar duurzame transportoplossingen, aldus het persbericht van Volvo. De ambitie is om tegen 2040 producten, oplossingen en diensten met een netto nuluitstoot van broeikasgassen aan te bieden. De elektrische trucks worden op dezelfde productielijn gebouwd als trucks met een verbrandingsmotor. In de toekomst zullen andere modellen, zoals elektrische vrachtwagens met brandstofcellen, aan dezelfde productielijn worden toegevoegd.

Groene transitie

Volvo Group is, als onderdeel van de overgang naar fossielvrije transportoplossingen, van plan om de komende jaren substantiële investeringen te doen in de fabriek in Gent zoals een nieuwe fabriek voor batterijmodules in 2025. Om de extra onderdelen die komen kijken bij de toevoeging van nieuwe elektrische modellen FH, FM en FMX, te stockeren, zal volgend jaar op de site een nieuw logistiek centrum worden gebouwd. Deze investeringen in Gent zullen de lokale economie en werkgelegenheid versterken.

“Volvo Trucks Gent is de enige vrachtwagenassemblagefabriek in België en we zijn trots om de eerste in België geproduceerde elektrische vrachtwagen te introduceren. Met deze mijlpaal en de aanstaande investeringen in onze fabriek spelen we een sleutelrol in het bevorderen van duurzame transportoplossingen en bevestigen we het engagement van Volvo Group voor de Gentse fabriek”, zegt Koen Leemans, VP Volvo Group Truck Operations Ghent.

Katoen Natie zet resoluut in op roadmap voor duurzaamheid

Katoen Natie zet met de aankoop een stap naar de elektrificatie van zijn vrachtwagenpark. De eerste vrachtwagen, die vandaag is gekocht, zal worden ingezet voor de dienstverlening aan klant Atlas Copco Airpower. Met deze samenwerking wordt de potentiële impact van het koolstofvrij maken van de transportsector op de gehele logistieke waardeketen duidelijk. “Atlas Copco is enorm trots om mede-pionier te zijn van deze fantastische eerste Belgische volledig elektrische Volvo Truck. Door deze vrachtwagen in te zetten in onze logistieke keten, zetten ook wij weer een stap voorwaarts in onze duurzaamheidsreis”, aldus Hans Thibau, Vice President Logistics Compressor Technique.

Om een ​​verdere elektrificatie van de economie, met inbegrip van de transportsector, te ondersteunen, moet de overheid snel de lacunes in de infrastructuur aanpakken, klinkt het bij Volvo Group. Met name op het gebied van elektriciteitstransmissie en -distributie zijn inspanningen nodig. Ook moeten er meer oplaadpunten voor vrachtwagens komen. De financiering van deze projecten moet georganiseerd worden met behoud van de competitiviteit en aantrekkelijkheid van ons land als investeringspool tijdens de transitie.

lees ook

In 2026 om de 60 km laadpalen voor elektrische wagens

“We zijn verheugd om samen te werken met Volvo Group en de eerste elektrische truck van Belgische makelij te gebruiken. Deze mijlpaal vertegenwoordigt onze gedeelde inzet voor duurzaam transport. Tegelijkertijd maken we ons grote zorgen over het gebrek aan infrastructuur om verdere elektrificatie te ondersteunen. Over het algemeen dreigen de kosten van de groene transitie uit de hand te lopen”, besluit Karl Huts, CFO Indaver Group & Board Member Katoen Natie Group.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.