gazelle_grenoble_elektrische_fiets

Getest: Gazelle Grenoble C5 HMB

Een elektrische fiets heb je in vele smaken. De Gazelle Grenoble C5 HMB is geen fiets die in het oog springt, maar gewoon zijn werk doet. En daar is niets mis mee.

Secure klasse

Veel merken grijpen met de elektrische fiets een kans om met een bijzonder ontwerp herkenbaar te zijn in een hypercompetitieve markt. Sommige merken schreeuwen om aandacht, Gazelle houdt meer van subtiliteit en dat is nergens zo duidelijk als bij de Grenoble C5 HMB. Het grijs antraciet aluminium frame oogt sober met bovenaan de batterij die in het frame is verwerkt. Gezien de prijsklasse van deze fiets hadden we graag de batterij ook in lakkleur gehad om het geheel strakker te maken. Nu valt het wel heel duidelijk op waar de lange, smalle batterij zit. Verder zit alles mooi geïntegreerd in het geheel met een lamp in het spatbord vooraan, een stevig rek achteraan, jasbeschermer en een riem in plaats van de traditionele ketting. Degelijk.

Fluisterstille ondersteuning

Het hart van de fiets is de Bosch-motor, meer specifiek de Performance Line die tot 75 Nm kan leveren. Dat is ruim voldoende om gezwind overal te fietsen met genoeg acceleratie wanneer je dat wenst. Allemaal tot 25 km/u; de Gazelle Grenoble C5 HMB is geen Speed Pedelec. Ook bergop snelt de fiets gezwind weg. Wat ons onmiddellijk opvalt, is hoe stil de motor is. Het moet al fluisterstil zijn rondom je om de motor te horen draaien. Zeker in de lagere hulpstanden hoor je nagenoeg niets. De bediening gebeurt aan de linkerkant van je stuur met duidelijke kleurcodes voor de vier modi: Eco, Sport, Tour of Turbo.

Het centrale Bosch-scherm bedien je ook met de knoppen aan het linkerhandvat. Alles wordt duidelijk in beeld gebracht op het zwart-witte scherm. Geen kleurenscherm of koppelen met de Bosch eBike-app, het Bosch Intuvia 100-scherm oogt ietwat ouderwets en er zit geen diefstalbeveiliging op. Wat we wel kunnen smaken, is de melding om hoger of lager te schakelen. Het houdt ons wakker om niet lui te freewheelen. Schakelen doe je in vijf versnellingen in het rechterhandvat met het schakelsysteem in de achternaaf.

Veel comfort

Comfort is het sleutelwoord van de Gazelle Grenoble C5 HMB. Het gelzadel, een Selle Royal Essenza Plus, ondersteunt ons achterwerk met extra zachtheid. Een tocht van 50 km voelt niet vervelend aan. De vering onder het zadel en net boven de voorvork zorgt voor dat kleine tikje extra marge wanneer de fietspaden er niet perfect bijliggen. De verende zadelpen went direct. Hoe de beperkte vering vooraan werkt, vraagt meer gewenning. We hebben de eerste tien kilometer precies het gevoel dat de voorvork niet goed vastzit. Pas daarna raken we gewoon aan het concept.

Het fietsrek achteraan ziet er mooi en stevig uit. Wie al een afneembare fietstas heeft, komt bedrogen uit. Omdat het matte frame dikker is dan standaard, klikt zo’n tas er niet aan. Tenzij je een specifiek model koopt voor dit type fietsrek. Een gewaarschuwd man is er twee waard. Wie een traditionele, vaste fietstas gebruikt, ondervindt geen hinder.

Met heerlijke handvaten

De geïntegreerde verlichting vooraan in de spatlap is subtiel en doet prima zijn werk. Het geeft ook de hele voorkant van de Gazelle Grenoble C5 HMB een ander cachet. Je kan de verlichting niet kantelen, maar dat is voor ons niet echt nodig. Alles wordt ruim verlicht en door de lage positie van het licht schijn je niet snel in iemand anders ogen. Het achterlicht doet zijn werk en is traditioneel gemonteerd aan het fietsrek. De verlichting inschakelen doe je via een knop op de Bosch-console aan het rechterhandvat.

Over handvaten gesproken: wat voelen die uitstekend aan. Het lijkt iets dom om te vermelden, maar ze voelen zacht en tegelijk stevig aan dankzij de lederen afwerking. Het geeft je extra controle over de fiets. Hetzelfde geldt voor de stevige Tektro schijfremmen met dubbele piston. Stevig, gecontroleerd, wat terugleidt tot meer comfort.

Één batterijoptie

Er is maar één batterijoptie bij de Gazelle Grenoble C5 HMB: 500 Wh. Gazelle claimt dat in de Eco-stand met minimale ondersteuning je tot 130 km rijbereik kan halen. In onze ervaring is dat iets aan de magere kant en is 110 km realistischer. Rijden we continu in de Turbo-stand, dan is 45 km een realistisch bereik waarop je mag rekenen. Voor Tour en Sport mag je volgens Gazelle rekenen op respectievelijk 75 km en 60 km.

lees ook

Gazelle Grenoble verkozen tot meest populaire zakelijke leasefiets

Alles wordt duidelijk in beeld gebracht via het grafisch display van Bosch centraal op het stuur. Opvallend is dat enkel het herenmodel met hoge instap in antraciet grijs beschikbaar is. Wie een lage instap verkiest, kan naast antraciet ook uit het bijzondere petrol blauw kiezen. Enig nadeel daar is dat de bovenkant van de batterij, die zwart is, fel afsteekt.

EINDVERDICT: We zien aan alles waarom dit de populairste zakelijk leasingfiets van het jaar was. Degelijk, een tikkeltje saai, maar oh zo comfortabel.

Gazelle Grenoble C5 HMB, vanaf 3.999 euro incl. btw

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.