Volvo EX30 getest: modern minimalisme

De Volvo EX30 heeft een gedurfd uiterlijk en een bijzondere interieurstijl. Het klikt niet bij iedereen, maar wanneer het klikt, word je heel snel fan. Zoals wij. 

Liefde op het eerste gezicht, het gebeurt in de autowereld. Ondergetekende vindt de styling van de Volvo EX30 een schot in de roos. De ledsegmenten vooraan en achteraan charmeren, net als de zachte lijnen rondom. Het helpt ook dat het een compact SUV-model is: grotere formaten noemen we zelden ‘elegant’.

Wanneer we compact zeggen, is dat ook echt compact. Met drie volwassen op de achterbank zitten kan, maar het is krap in de breedte. Voor kinderen geen probleem, zolang je niet met drie kinderzitjes moet werken. Er is genoeg beenruimte en de zetels achteraan zitten prettig.

De kofferruimte is net diep genoeg voor een buggy, golftas of enkele trolleys. Je krijgt 318 liter, als je de zetels neerklapt 904 liter. Vooraan is een bijzonder kleine ‘frunk’ van 7 liter. Onhandig klein om frequent te gebruiken, maar wel handig voor zelden gebruikte zaken zoals een gevarendriehoek, bandenherstelkit of compacte paraplu.

Feng shui

Waar de buitenkant van de Volvo EX30 premium oogt, krijg je dat gevoel niet aan de binnenkant. Harde plastics overal waar je maar kan kijken en tal van andere bezuinigingsmaatregelen om deze auto laag genoeg in prijs te houden.

In de deuren zit bijvoorbeeld geen elektronica. Je raam bedienen, doe je centraal in het midden. Geen verschillende speakers doorheen de auto, wel een soundbar van Harman/Kardon centraal voorin de auto. De harde plastics hebben een ‘spikkel’ om aan te tonen dat het om gerecycleerd materiaal gaat.

Geen knoppen, alles zit in het aanraakscherm verwerkt. Op het stuur zijn er nog wel een aantal knoppen, maar om ook hier te besparen gaat het om capacitieve exemplaren. Slaat de slinger door? Voor sommigen mogelijks wel, voor ons niet. No-nonsens, past prima bij het karakter van deze wagen.

Android als hart

Het centrale scherm vooraan draait op Android, net zoals bij de Polestar 2. Ondanks dat beiden hetzelfde moederbedrijf hebben, heeft Polestar beter werk geleverd op vlak van software. De interface van de Volvo EX30 is onhandig. Heel veel kostbare ruimte op het scherm gaat verloren aan onhandige functies en knoppen.

In theorie kan een rechtopstaand scherm goed werken, maar niet met deze software. Geef ons dan maar de horizontale aanpak van Tesla met een veel nettere interface die door zijn eenvoud net overzichtelijk wordt. Volvo wil je te veel binnen handbereik geven, waardoor je verdrinkt in de knopjes die niet op je startscherm horen te staan.

Geen scherm achteraan het stuur, net als bij de Tesla Model Y. Het stoort ons initieel, maar na een week treedt gewenning op en is het geen probleem meer. Wat ons wel blijft storen, is de continue meldingen van waakzaamheid en snelheid met bijhorende piepjes en tuutjes. We weten dat het wettelijk moet bij nieuwe wagens, maar we blijven geen fan.

Vinnig rijplezier

De grootste verrassing van de Volvo EX30 voor ons is het rijplezier. Hij trekt vlot in 5,7 seconden op naar 100 km/u voor de basisversie en gedraagt zich op de baan als een kart. Hij reageert vooral snel op het gaspedaal, iets wat de Volvo EX40 niet direct doet. Er ging geen dag voorbij zonder een glimlach op ons gezicht.

De basisvariant met een 51 kWh-batterijcapaciteit weegt amper 1.840 kg, wat de vinnigheid op de baan verklaart. Upgraden naar 69 kWh voor de Extended Range-versie kost 5.270 euro incl. btw. Hiermee verhoogt het theoretische bereik van 337 km naar 476 km.

11.550 euro bovenop het basismodel betalen geeft je twee motoren voor een AWD-gevoel en een sprint naar 100 km/u in 3,6 seconden. Het maximumbereik zakt met de extra motor wel naar 450 km.

Rijbereik

Volvo claimt dat het gecombineerde verbruik van onze Extended Range-versie 17 kWh/100 km is. In de praktijk meten we zelfs 16,6 kWh/100 km met een gemiddelde omgevingstemperatuur van 15 °C overdag en ’s ochtends vertrekken aan 7 °C.

Het theoretische rijbereik van 476 km is uitgezonderd in koude omstandigheden haalbaar. Wie veel de autosnelweg gebruikt, tikt er best nog 60 km af. Laden kan aan 153 kW piek, maar die curve vlakt snel af wanneer de batterij vollaadt. Reken gemiddeld op 25 minuten aan een 200 kW snellader om van 10 naar 80 procent te laden.

EINDVERDICT: Wie op zoek is naar een no-nonsens auto met unieke accenten binnen deze prijsklasse, heeft zijn match gevonden.

Volvo EX30, vanaf 38.990 euro incl. btw, volvocars.com

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.