Tim Van Wymeersch: “Duurzaamheid in de werkomgeving zit in kleine dingen, die een grote impact hebben.” (video)

In november 2020 organiseerde ecoTips een Bizztalk over de duurzame werkomgeving. Tim Van Wymeersch van Epson was 1 van de panelleden.

Onze werkplek ziet er heel anders uit dan een jaar geleden. We werken bijna allemaal van thuis uit. Gedeelde kantoorfaciliteiten zoals de koffiehoek, de printers, het netwerk, het sanitair, zijn onbereikbaar. We moeten deze vervangen door oplossingen op afstand. Kan dit op een duurzame manier?

Advertising
 

“Wij zien een drastische daling van de printvolumes op de kantoren. Maar dat wil niet zeggen dat er niet meer geprint wordt. Er is een verschuiving gebeurd. Men print nu op kleinere printers bij de medewerkers thuis. De verkoop van printers voor thuis is sterk gestegen. Dikwijls zijn deze kleine printers minder energie-efficiënt dan die ene grote kantoorprinter hoewel steeds meer mensen ook aandacht hebben voor de duurzaamheid, het energieverbruik en bijvoorbeeld de uitstoot van hun printer thuis.”

“Het komt erop aan om verborgen kosten inzichtelijk te maken. Ik denk dan aan het stroomverbruik dat wij via een energiemeter opvolgen. Zo kunnen bedrijven ‘in real time’ via een applicatie zien wat het ene toestel verbruikt ten opzichte van het andere. Dat extrapoleren we dan naar het volledige printerpark van een organisatie.”

Zullen duurzame bedrijven beter uit de crisis komen?

“Ik ben er ook van overtuigd dat jonge mensen nu veel meer bezig zijn met duurzaamheid. Ze kennen de SDG’s (Sustainable Development Goals) en kijken naar duurzame labels en certificaten.”

Welke opportuniteiten zien Belgische organisaties momenteel over het hoofd?

ecoTip van Tim: “Maak een overzicht van het volledige laserprinterpark van je bedrijf en analyseer hoeveel energie en afval je bespaart door over te schakelen naar inkjetprinters.”

Heeft technologie een rol te spelen in de verduurzaming van de werkplek?

“Absoluut. Kijk bijvoorbeeld naar het verschil tussen laser printers, nog altijd dominant aanwezig in de kantooromgeving, en inkjet printers. Laser printers hebben veel meer onderdelen dan inkjet printers, ze verbruiken 95% meer energie, onder andere omdat ze de inkt moeten verwarmen om deze op het papier te laten hechten, en ze produceren veel meer afval. Als je als bedrijf je printerpark omschakelt van laser naar inkjet, ben je dus al meteen een heel stuk duurzamer bezig.Gelukkig zien we dat dit besef ook steeds meer doordringt in bedrijven.”

“In Nederland is het gebruik van de CO2-prestatieladder in opkomst. Bedrijven krijgen een score naargelang hun CO2-uitstoot. De Nederlandse overheden houden rekening met die scores in de gunningscriteria.”

Welke struikelblokken liggen er op de weg naar een duurzame werkomgeving?

“Met Epson zetten we momenteel PaperLab in de markt. Dat is een toestel dat ter plaatse papier recycleert tot nieuw papier. Daar komt erg weinig water aan te pas en transport en externe recyclage worden tot nul herleid. Uiteraard kunnen we daar nog geen referentielijsten van geven, het is nieuwe technologie, maar het is wel een technologie met toekomst. Om die business case te maken moet men budgetten kunnen combineren want indien men enkel naar de pure kosten kijkt, kan deze technologie niet winnen van de huidige oplossingen.”

De volledige Bizztalk over de duurzame werkomgeving herbekijken of herbeluisteren? Dat kan via deze link.

Of bekijk de video waarin Tim zelf zijn ideeën uit de doeken doet:

[vimeo 493372012 w=640 h=360]

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.