01_Trucks-met-waterstofbrandstofcel-om-logistiek-van-Toyota-in-Europa-koolstofvrij-te-maken-scaled

Toyota en Nederlandse VDL maken samen waterstoftrucks

Toyota Motor Europa (TME) en de Nederlandse VDL Groep (VDL) werken samen om Toyota’s brandstofceltechnologie door te breken op de markt van zero-emissie vrachtwagens. De samenwerking moet de koolstofreductie van het wegtransport versnellen.

Toyota Motor Europe wil in 2040 volledig koolstofneutraal zijn en ziet daarom een grote potentie in het gebruik van waterstoftrucks. De lagere massa van waterstofsystemen maakt een zwaarder laadvermogen mogelijk en het snel tanken van waterstof is essentieel voor intensief transport. Een vrachtwagen met waterstofbrandstofcel kan net zo snel tanken als een dieseltruck. Daarnaast zorgt het gebruikspatroon van vrachtwagens, met hun vraag naar grotere hoeveelheden waterstof voor een belangrijke bijdrage aan duurzame infrastructuur rond belangrijke routes.

Emissievrije toekomst

“VDL Special Vehicles gelooft in een emissievrije toekomst voor middelzwaar en zwaar on- en offroadmaterieel”, aldus Hans Bekkers, Commercieel Directeur VDL Special Vehicles. “We zijn dan ook enorm trots om met Toyota Motor Europe samen te werken aan dit innovatieve technologieproject, waarmee we onze activiteiten op het gebied van waterstofaandrijvingen kunnen uitbreiden.” VDL Groep zal tegen komende zomer de eerste brandstofceltruck bouwen, gevolgd door meer voertuigen eind dit jaar die worden ingezet op logistieke routes van TME in Europa.

Koolstofreductie van logistiek

Voor Toyota is de samenwerking een volgende stap om tot het ultieme doel, koolstofvrij in 2040, te komen. “Het project stelt ons in staat om het langeafstandstransport van onze componenten, voertuigen en serviceonderdelen verder koolstofvrij te maken”, aldus Leon van der Merwe, VP Supply Chain Toyota Motor Europe. “Zware vrachtwagens zullen een belangrijke pijler blijven binnen onze multimodale strategie en de introductie van emissievrije vrachtwagens, uitgerust met onze Toyota-brandstofcelmodules, zal een sterke impact hebben op de algehele koolstofreductie van onze logistiek.”

lees ook

TotalEnergies en Air Liquide bouwen 100 waterstofstations voor vrachtwagens

Brandstofceltrucks spelen een sleutelrol in de groei van het bredere Europese waterstofecosysteem en ondersteunen de decarbonisatie van het transport en een ecologische energietransitie sterk. Zware vrachtwagens zijn van cruciaal belang voor het genereren van een gezonde vraag- en aanboddynamiek voor waterstof. Ze kunnen de ontwikkeling van een duurzame infrastructuur stimuleren, waaruit weer nieuwe mobiliteitstoepassingen kunnen ontstaan. De infrastructuur voor waterstoftrucks kan eenvoudig worden uitgebreid naar andere waterstofvoertuigen die dezelfde  waterstoftankstations gebruiken.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.