woon-werkverkeer,fiets,pendelfonds

Tweede editie ’30 Dagen Minder Wagen’ staat voor de deur

Op 1 juni start ‘30 Dagen Minder Wagen’, een initiatief van de koepel van mobiliteitsverenigingen. Voor de tweede keer op rij roepen ze Vlamingen op om een maand lang de auto te mijden. De organisatoren geven alvast vijf eenvoudige tips om dit doel te bereiken.

‘30 Dagen Minder Wagen’ is een initiatief van Netwerk Duurzame Mobiliteit, de koepelvereniging die onder meer Autodelen.net, Bond Beter Leefmilieu, de Fietsersbond, TreinTramBus en de Voetgangersbeweging samenbrengt. Het netwerk streeft naar een maatschappelijke transitie richting duurzame mobiliteit. Een van hun initiatieven is de campagne die dit jaar voor de tweede keer mensen aanzet om de auto wat vaker aan de kant te laten staan.

meerwaarde

Deelnemers van vorig jaar werd ook bevraagd wat ze hebben onthouden van hun inspanning. Uit de antwoorden bleek de grote meerwaarde van de extra beweging, het feit dat ze geld hebben bespaard, en het ervaren van minder stress en een positieve invloed op hun mentaal welzijn. Met deze vijf tips wil Netwerk Duurzame Mobiliteit aantonen dat het niet veel moeite kost om de auto wat vaker aan de kant te laten staan.

1. Ga met de fiets of te voet naar de bakker

Op korte afstanden liggen de kansen voor duurzame verandering van mobiliteitsgewoonten voor het grijpen. Uit cijfers van 2020 blijkt dat 75 procent van de verplaatsingen tot 1 kilometer al te voet, met de fiets of met het openbaar vervoer gebeuren. “Niet slecht”, zegt het netwerk, “maar er is nog ruimte voor verbetering”.

2. Vul je tijd onderweg nuttig in

De tijd die je spendeert van en naar je bestemming kan ook nuttige tijd zijn. Geniet maximaal van de natuur op je fiets. Beschouw die wandeling naar de bushalte als een work-out. Maak gebruik van je tijd op de trein om je mails te beantwoorden of een goed boek te lezen.

3. Werk thuis wanneer het kan

Telewerken is heel duurzaam. Moet je toch op kantoor zijn? Ga na of je gebruik kunt maken van een satellietkantoor of een cowork-plek dichter bij thuis.

4. Doe één keer per maand grote boodschappen met de auto, de rest met de fiets of te voet

Organiseer je zo dat je alle grote en zware inkopen eens per maand doet. De kleinere en verse voedingsmiddelen kunnen voor de meeste Vlamingen gemakkelijk met de fiets of te voet gebeuren.

5. Carpool naar het werk wanneer het kan

Rij samen met collega’s naar het werk, of met je vrienden naar een concert. Reis je alleen? Check via www.carpool.be of je een rit kan delen met iemand die dezelfde richting uit moet. Ook auto-delen is een duurzaam alternatief.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.