easypath4

Sint-Truiden krijgt eerste Ecopath van Vlaanderen

De prefab-betonnen, duurzame en onderhoudsvrije fietspaden zorgen voor een optimaal rijcomfort. Het concept is een samenwerking tussen Easypath Nederland en Ecobeton water technologies. Het duurzame karakter, met een levensduurgarantie van 60 jaar, is één van de grote troeven van de techniek.

Bij de Noorderburen is de aanleg van dergelijke ecologische fietspaden al een tijdje bezig. De Vlaamse primeur viel te beurt aan de Zwartveldstraat in Ordingen, nabij Sint-Truiden. Naast duurzaamheid is ook het rijcomfort een troefkaart. Volgens metingen van het Opzoekingscentrum voor de Wegenbouw (OCW) en de Fietsersbond komt het comfort en de rijveiligheid overeen met pas aangelegde asfaltfietspaden.

Aanpasbaar aan behoeften

De ontwerpers hebben vier opties ontworpen, die naargelang de behoeftes kunnen worden toegepast. Zo kan er in de omgeving van scholen en ziekenhuizen gekozen worden voor het Thermopath dat bij vriesweer eveneens ijsvrij blijft of het Solarpath waarbij zonnepanelen in het fietspad zijn geïntegreerd. Het Reflexpath leent zich voor bosrijke gebieden met weinig lichtinval omdat het fietspad optimaal reflecteert.

Kers op de taart is het Climatepath, ontworpen om tegemoet te komen aan de gevolgen van de wijzigingen van het klimaat. Slim omgaan met hemelwater is één van de grootste maatschappelijke uitdagingen. Zo wordt het hemelwater dat op het wegdek en het fietspad valt, afgeleid naar de onderbouw van het fietspad, waar het hemelwater onder meer gefilterd wordt teruggegeven aan de grondwatertafel door infiltratie.

Aanleg eerste Easypath in Sint-Truiden

Gamechanger in fietspadensegment

Een bijkomende troef van de Ecopath betonplaten is dat de vlakken afzonderlijk kunnen worden weggenomen. Indien er werken nodig zijn aan ondergrondse infrastructuur, dan mag de slijpschijf rustig in de werfwagen blijven. Binnen de tien minuten zijn de platen eenvoudig weg te nemen. Die techniek vermijdt opbreekwerk en betonafval. Bovendien blijft de hinder voor omwonenden tijdens de afbraak- en heraanlegwerken beperkt.

“Dit is een echte gamechanger in het fietspadensegment”, aldus Jill Aquilani, CCO van Ecobeton. “De diversiteit aan vehikels (elektrische fietsen, speedpedelecs, fietskarren,…) op de onze fietspaden heeft een impact op het ruimtegebruik en snelheid. Daardoor zijn kwalitatieve, bredere fietspaden met een minimumbreedte van 2 meter onontbeerlijk. Bijgevolg komen de nutsvoorzieningen onder de paden te liggen en wordt verstandig omgaan met de beschikbare openbare ruimte dé uitdaging.”

lees ook

‘Tegen 2040 dertig procent van de verplaatsingen per fiets’ 

Prima milieuprestatie

Van de Easypaths werd een LCA (life cycle analysis) uitgevoerd aan de hand van een uniforme milieuprestatiebeoordelingsmethode (gebaseerd op de Europese norm EN 15804). De totale impact van het bouwproduct wordt weergegeven aan de hand van de milieukostenindicator: één enkele score uitgedrukt in €/m². Met een MKI van 5.2 €/m² scoort het Easypath uitstekend en is daarmee het milieuvriendelijkst product op de markt. Dit kan verklaard worden door de levensduurverwachting van meer dan 60 jaar en de lage exploitatiekosten.

“Deze fietspaden zijn snel aan te leggen op een zandbed en dat biedt heel wat voordelen”, legt CEO Luc Vandebeek uit. “Omdat de dikte van de funderingslaag beperkt is, blijft er voldoende ruimte voor de boomwortels om zich te ontwikkelen, waardoor de Easypaths de ideale oplossing vormen voor fietspaden waarbij wortelopdruk een probleem vormt. Zo ook dit fietspad in Ordingen, dat bijzonder gevaarlijk was voor wielertoeristen. Dat is nu verleden tijd. De Easypaths worden in verschillende afmetingen in Sint-Truiden zelf geproduceerd.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.