container medisch afval 100 procent gerecycleerd materiaal

UZ Gent verzamelt medisch afval in containers van 100 % gerecycleerde kunststoffen

Het Universitair Ziekenhuis Gent is gestart met de inzameling van risicohoudend medisch afval in containers die gemaakt zijn uit 100 procent gerecycleerde kunststoffen. Dergelijke containers zijn een Europese primeur waarvoor UZ Gent samenwerkt met Vanheede Environment Group.

Het Universitair Ziekenhuis in Gent is een primeur rijker met de implementatie van containers uit honderd procent gerecycleerde kunststoffen. Louter door gebruik te maken van die gerecycleerde grondstoffen komt er 45 procent minder CO2 vrij in vergelijking met containers vervaardigd uit nieuwe grondstoffen. Het West-Vlaamse familiebedrijf Vanheede Environment Group biedt de containers aan en haalt ze opnieuw op voor de afvalverwerking.

Duurzaam afvalbeleid

Vanheede ontwikkelde binnen haar kunststofdivisie een innovatieve compound die onder meer kan dienen voor de productie van medische containers. Het UZ Gent ziet jaarlijk 55.000 containers met medisch afval opgehaald. De containers bevatten risicohoudend afval zoals laboratoriumafval, bloed en anatomisch afval. Om besmettingsgevaar te voorkomen, moet het afval volgens de geldende wetgeving worden verbrand bij een door OVAM vergunde verwerker. Het gaat om kleine vaten (30 tot 60 liter) maar omwille van de eindbestemming van het afval hebben ze een grote impact op het milieu.

lees ook

Ondanks inspanningen toch elk jaar meer gevaarlijk afval in Europa

Door de inzet van containers die zijn vervaardigd uit honderd procent gerecycleerd materiaal, bespaart UZ Gent jaarlijks 82.000 kg CO2-equivalenten in de volledige cyclus van medisch afval. Dit stemt overeen met 3.176 aangeplante bomen of meer dan 495.000 gereden kilometers met een dieselwagen. Tegelijk zet het UZ Gent een belangrijke stap in de circulaire economie. Enkele jaren geleden rees bij zowel UZ Gent als Vanheede de vraag naar de productie van een container uit gerecycleerd materiaal.

Ambitieus partnerschap

Het UZ Gent maakte toen al de overstap naar vaten die bestonden uit 85 procent gerecycleerde kunststoffen. Nu gaat het ziekenhuis dus een stap verder in het doorgedreven afvalbeleid voor het verminderen, hergebruik en recyclage van materialen. Ook Vanheede zet sterk in op de circulaire economie binnen zijn afvalophaling- en recyclageactiviteiten. Zo onderzoeken ze in welke producten er nog meer gerecycleerde content kan worden toegepast, zowel in hun eigen gebruiksartikelen als bij hun klanten.

“Al vanaf de start van het project gingen we voor een container van honderd procent gerecycleerd materiaal”, zegt Jeroen Blancke, Product Manager Plastics bij Vanheede Polymers & Compounds. Deze ambitie maakte het er niet gemakkelijker op. Het heeft dan ook enige tijd geduurd om de juiste formulatie te vinden die aan de hoge eisen van een medisch vat voldoet. Maar het was de moeite waard. De container is nu UN-gecertificeerd en voldoet aan de strengste kwaliteits- en veiligheidsnormen.”

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.