VITO_Mol_innovatie

VITO start bouw van nieuw vlaggenschip in Vlaams innovatielandschap

Vlaamse onderzoeks-organisatie VITO legt de eerste steen van het nieuwe labogebouw Earth. De state-of-the-art infrastructuur is onderdeel van het grotere masterplan voor het VITO Sustainability Park in Mol. In het nieuwe gebouw komen talrijke flexibele labo’s en pilootinstallaties. Die staan in voor de ontwikkeling van de volgende generatie duurzame technologieën voor binnen- en buitenlandse ‘factories of tomorrow’.

De organisatie voor onderzoek en innovatieve oplossingen inzake duurzame ontwikkeling is met een team van ongeveer 1.200 medewerkers en een omzet van 237 miljoen euro een belangrijke speler op het gebied van duurzaamheidsonderzoek in Vlaanderen, Europa en ver daarbuiten. De nieuwe infrastructuur zal naast een efficiëntere werkomgeving verschillende labo’s en demoruimtes huisvesten. De onderzoekers zullen er de grondstoftechnologieën van de toekomst ontwikkelen en opschalen tot marktrijpe innovaties.

VITO Sustainability Park

Het Earth gebouw is een volgende stap, na de Balmatt-centrale en een eerste demohal voor circulair materialenonderzoek. Zo groepeert VITO geleidelijk aan de infrastructuur het VITO Sustainability Park. Op die manier gaat VITO nog meer samenwerking en synergie bewerkstelligen bij VITO-teams, maar ook voor externe onderzoekers en voor bedrijven die samen de schouders onder de duurzaamheidsuitdagingen willen zetten. “VITO is hierin een belangrijke speler die door de nieuwbouw deze rol nog meer kan invullen door verschillende onderzoeks­projecten te clusteren”, zegt Vlaams minister van Innovatie Jo Brouns (CD&V). VITO zal met deze nieuwe infrastructuur de kans krijgen om hun expertise op vlak van klimaatoplossingen nog te vergroten. Dit maakt onze economie minder afhankelijk van fossiele grondstoffen.”

lees ook

VITO werkt mee aan Europees project tegen plastic zwerfafval

“Ik ben zeer verheugd in de grote investering door VITO en de Vlaamse overheid in de site in Mol. Vooruitstrevend wetenschappelijk onderzoek blijft zo – meer dan ooit – verbonden met onze gemeente”, zegt Mols burgemeester Wim Caeyers. Het gebouw zal dienen als een duurzaamheidsuitstalraam, waarbij innovatieve materialen en energie-efficiëntieprincipes worden toegepast. ‘Earth zal vanaf midden 2025 de onderzoekscapaciteit verbeteren en een belangrijke volgende stap zal zijn in het saneren en transformeren van een voormalig vervuild terrein tot een duurzame bedrijfslocatie.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.