Volvo productielijn

Volvo Car Gent produceerde meer dan 230.000 auto’s in 2023

Volvo Car Gent heeft er een heel goed jaar op zitten met in totaal 230.527 geproduceerde wagens. Dat is een stijging van 19,4 procent ten opzichte van vorig jaar toen de productie 192.991 eenheden bedroeg. Het aandeel volledig elektrische en hybride wagens bedroeg meer dan 53 procent. 

Volvo Car Gent rondt voor het eerst in vier jaar de kaap van 200.000 geproduceerde wagens. Het eerdere tekort aan semi-conductoren (microchips), dat vooral een impact had op de productie in 2021 en 2022, werd weggewerkt, en bracht de beschikbaarheid van materiaal voor de Gentse fabriek opnieuw in evenwicht, aldus een persbericht van Volvo Car. De Gentse fabriek zetten vorig jaar voornamelijk in op elektrificatie. De Recharge-modellen namen meer dan de helft van de volumes in: 44,5 procent van de in Gent gebouwde auto’s was volledig elektrisch (BEV), 9 procent was een hybride (PHEV). De rest van de productie bestond hoofdzakelijk uit milde hybrides (KERS): 41,1 procent.

Afzetmarkten

Het overgrote deel van de in Gent gebouwde wagens is bestemd voor het buitenland, 93,2 procent om precies te zijn. De Europese landen vormen met 69,4 procent de grootste afzetmarkt. De Amerikaanse landen waren goed voor ruim een vijfde (22,5 %) van de afzet. De fabriek exporteerde ook nog 5,6 procent van de vloot naar Azië.

Hoogtepunten en focus

De focus lag in de Gentse fabriek vorig jaar volledig op elektrificatie. Volvo dreef de productie van de XC40 Recharge (full electric en hybride) verder op tot 88.137 eenheden of ruim 38 procent van de totale productie. Van de C40 Recharge bouwde de fabriek 35.306 wagens (15%). Volvo Car Gent blijft pionier in de elektrificatiestrategie van Volvo Cars. Sinds 2020 produceert de Gentse fabriek al de volledig elektrische XC40. In 2021 kwam daar de C40 Recharge bij, het tweede volledig elektrische model in het Volvo-gamma. De toekenning van de productie van de gloednieuwe volledig elektrische EX30, waarvan de productiestart voorzien is in 2025, benadrukt die belangrijke rol.

lees ook

Volvo bouwt nieuwe, volledig elektrische EX30 in Gent

2024 wordt een overgangsjaar voor Volvo Car Gent, dit om de lancering van de EX30 voor te bereiden. De wagen wordt op een nieuw platform gebouwd, wat de nodige technische en infrastructurele uitdagingen met zich meebrengt. Ook de klimaatdoelstellingen van Volvo Cars, met onder meer een vermindering van het energieverbruik in alle activiteiten met gemiddeld 40 procent per wagen (tegenover 2018), blijven hoog op de agenda. Volvo Car Gent gaat in de spuitafdeling verder met de elektrificatie van de ovens om op termijn tot een CO2-vrij bakproces te komen. 

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.