EX30_Volvo_Cars

Volvo bouwt nieuwe, volledig elektrische EX30 in Gent

Goed nieuws voor de Gentse fabriek van Volvo Cars. Het moederbedrijf heeft beslist om vanaf 2025 de nieuwe, volledig elektrische EX30 in Vlaanderen te bouwen. Die beslissing is uiteraard fijn nieuws voor de ruim 7.000 personeelsleden van de Zweedse autobouwer in ons land.

Volvo heeft vertrouwen in de Gentse fabriek. Naast de XC40- en C40-modellen mag de vestiging vanaf 2025 dus ook de nieuwe, en in voorverkoop bijzonder succesvolle, EX30 bouwen. “De beslissing versterkt de productiecapaciteiten van Volvo Cars voor elektrische auto’s in de regio en onderstreept de belangrijke rol van de fabriek in Gent in de elektrificatiestrategie”, klinkt het in het persbericht van Volvo. De Zweedse autobouwer onthulde begin dit jaar de EX30 waarna de auto flink wat prijzen in de wacht sleepte. Onder andere de trofeeën van The Sun Car of the Year en SUV/Crossover of the Year van Sunday Times kwamen in de prijzenkast terecht.

Aantrekkelijke wagen

De productie van de EX30 startte eerder dit najaar in het Chinese Zhangjiakou. Naar verwachting zullen de eerste klanten hun kleinere, volledig elektrisch wagen nog dit jaar op de oprit zien staan. De beslissing om het model in Gent te bouwen, verhoogt de productiecapaciteit voor de verwachte vraag naar de EX30 in Europa en voor de wereldwijde export. Het weerspiegelt ook de ambitie van Volvo Cars om de auto’s daar te bouwen waar ze worden verkocht. Die tactiek paste Volvo eerder al toe op de bekendste modellen XC60 en XC40.

“Het is onze ambitie om de EX30 over heel de wereld tegen een aantrekkelijke prijs te verkopen, waardoor de overgang naar het elektrisch rijden voor meer mensen toegankelijk wordt”, zegt Jim Rowan, CEO van Volvo Cars. “Het vergroten van de productie in Gent is een logische stap, aangezien we ernaar streven om aan de sterke vraag van onze opwindende kleine elektrische SUV over heel de wereld te voldoen.” Volvo heeft trouwens het plan om tegen 2030 enkel nog elektrische auto’s op de markt te brengen. Binnen twee jaar zou de helft van het verkoopvolume al volledig elektrisch moeten zijn. In die plannen speelt volgens Volvo de EX30 een cruciale rol als hoeksteen van de strategisch transformatie.

lees ook

Volvo lanceert kleinere, meer betaalbare EX30 vanaf 38.990 euro

De toewijzing van de productie aan de Gentse afdeling is een ferme opsteker. Door de onderdelencrisis en de coronapandemie haalde het bedrijf de productiedoelstellingen niet. In tegenstelling tot de concullega’s van Audi in Vorst, waar de aangekondigde Q4 er niet komt, gelooft Volvo dus wel in de fabriek. “Dit extra model verstevigt onze positie binnen Volvo Cars en zorgt ervoor dat onze fabriek de komende jaren een onmisbaar onderdeel blijft van Volvo’s wereldwijde productienetwerk”, reageert Gentse fabrieksbaas Stefan Fesser opgelucht bij persbureau Belga.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.