Volvo Car Gent

Volvo Car Gent drijft productiecapaciteit elektrische auto’s op

Elektrificatie en duurzaamheid blijven topprioriteiten voor Volvo in 2023. Daarom drijft de Zweedse autobouwer de productiecapaciteit voor volledig elektrische auto’s op in Gent. Volvo Car Gent breidt tegelijk de batterijfabriek uit om in de toekomst meer batterijpacks te kunnen assembleren.

De vraag naar elektrische wagens blijft groeien en dat is meteen de reden waarom Volvo Car Gent de capaciteitsverhoging doorvoert. Het aandeel hybride en volledig elektrische wagens in de verkoop stijgt snel, hoger dan de doelstelling van Volvo in 2022. Dit ligt in lijn met de doelstelling van het automerk om vanaf 2030 alleen nog 100 procent elektrische wagens te verkopen. Volvo Car Gent produceert sinds 2020 de volledig elektrische XC40. Daar kwam in 2021 de C40 Recharge bij.

Hogere capaciteit

Voor beide elektrische wagens mikt Volvo Car Gent in 2023 op een productiecapaciteit van 150.000 wagens. Dat is een verwachtte stijging ten opzichte van 2022. Dat jaar was voor de Gentse fabriek, en bij uitbreiding heel de automobielsector, op zijn minst uitdagend te noemen. Door een wereldwijd tekort aan semi-conductoren steeg de productie (192.991 auto’s) ten opzichte van 2021 (183.238 wagens) maar was er een lichte daling tegenover 2020 toen er 194.890 auto’s van de band rolden. Ruim een derde van de geproduceerde wagens was volledig elektrisch. Het aandeel hybride en volledig elektrische auto’s was goed voor meer dan de helft van de productie bij Volvo Car Gent.

Het overgrote deel, 95 procent, van de in Gent gebouwde auto’s is bestemd voor het buitenland. Europa blijft de grootste afzetmarkt, gevolgd door de Amerikaanse landen en Azië (zie grafiek). De focus lag vorig jaar volledig op elektrificatie. De productie van de XC40 Recharge (full electric en hybride) werd opgedreven tot 76.580 wagens, goed voor 40 procent van de totale productie. Volvo Gent bouwde 27.167 exemplaren van de C40 Recharge, of 14 procent van de productie.

Batterijpack

De fabriek in Gent bereikte in december een dubbele mijlpaal met de bouw van het 100.000ste batterijpack en de 100.000 volledig elektrische Volvo in de batterijfabriek. Door de energiecrisis schoof de doelstelling om volledig klimaatneutraal te blijven even op. Daarmee volgt Gent de globale bedrijfsdoelstelling om in 2024 klimaatneutraal te produceren. Desondanks voerde het bedrijf enkele activiteiten uit om aan de doelstellingen te voldoen, waaronder circulaire productie.

lees ook

Europese bedrijven besparen tot 3.800 euro per jaar bij elke nieuwe elektrische wagen

De focus voor Volvo Car Gent ligt op de uitbreiding van de capaciteit aan volledig elektrische wagens tot 150.000 op jaarbasis. De uitbreiding van de batterijfabriek moet het bedrijf helpen om die doelstelling te halen. De klimaatdoelstellingen voorzien een reductie in de CO2-uitstoot met 40 procent. Een actieve rol hierin is weggelegd voor alle fabrieken. Zo gaat Volvo de spuitafdeling elektrificeren om tot een CO2-vrij bakproces te komen. Daarnaast voorziet het bedrijf een vermindering in het gebruik van solventen in het topcoatproces.

Nieuwsbrief

In je mailbox: aankondigingen van opleidingen, events, nieuws en inzichten over duurzaamheid.

"*" indicates required fields

This field is for validation purposes and should be left unchanged.